Er is een vaccin tegen de 'tamponziekte' in de maak

thinkstock
Het toxischeshocksyndroom - ook bekend als de 'tamponziekte' - is een gevaarlijke infectie die ontstaat door tampons te lang te laten zitten of te grote exemplaren te gebruiken. De aandoening kan ernstig zijn en op termijn zelfs dodelijk. Oostenrijkse wetenschappers zetten nu de eerste stapjes in de richting van een vaccin tegen de ziekte, met hoopgevende resultaten.

Het toxischeshocksyndroom is een vrij zeldzame aandoening, die één op de 100.000 vrouwen treft. In de volksmond wordt ze ook wel de 'tamponziekte' genoemd, omdat ze kan veroorzaakt worden door een tampon te lang te laten zitten of een te grote dan nodig te gebruiken. Daardoor beginnen bepaalde bacteriën zich massaal te vermenigvuldigen.

De 'tamponziekte' raakte al bekend door het verhaal van dit voormalig topmodel dat haar been erdoor verloor. Symptomen kunnen dan ook gaan van hoge koorts en een drastische daling van de bloeddruk naar orgaanfalen en zelfs de dood. Tot nogtoe is er geen specifieke behandeling gevonden voor TSS, maar de resultaten van klinische proeven gaan nu alvast de goede richting uit.

Eerste hoopgevende resultaten

Onderzoekers van de Universiteit van Wenen in Oostenrijk hebben recent de resultaten gepubliceerd van een eerste kleinschalige klinische test van een TSS vaccin bij 46 vrouwen. De vrouwen die een vaccin kregen toegediend - in vergelijking met de groep die een placebo kreeg - begonnen antilichamen aan te maken tegen het toxischeshocksyndroom en hadden geen last van negatieve bijwerkingen. De bevindingen werden gepubliceerd in het magazine The Lancet Infectious Diseases.

Natuurlijk is dit nog maar een hele kleine stap in de goede richting, en is het nog steeds belangrijk om het juiste formaat tampon te kiezen en die elke 4 à 8 uur te vervangen. Maar deze resultaten zijn wel hoopgevend naar de toekomst toe.