EPR-reactor in Flamanville kost 2 miljard euro extra

AFP
De bouw van de eerste kernreactor van de derde generatie (EPR) in Frankrijk wordt bijna drie keer zo duur dan oorspronkelijk gepland. Het elektriciteitsconcern EDF heeft het budget voor het project opgetrokken met 2 miljard euro. Het prijskaartje wordt nu op 8,5 miljard euro geschat.

Aanvankelijk zou de installatie aan het Nauw van Calais slechts 3 miljard euro kosten en nu al stroom leveren. De voltooiingsdatum moest echter herhaaldelijk worden uitgesteld. De indienststelling is nu in 2016 voorzien.

Verhoogde veiligheidsnormen
De onderneming noemde als een van de aanleidingen voor de steeds maar stijgende kosten de na de kernramp van Fukushima verhoogde veiligheidsnormen.

De Europese drukwaterreactor (EPR) is ontwikkeld door Areva en Siemens en wordt beschouwd als krachtiger dan de huidige installaties. Hij zou een elektrisch vermogen van ongeveer 1.650 megawatt leveren. Traditionele atoomkrachtcentrales zijn goed voor ongeveer 1.300 megawatt.

Vier in totaal
Wereldwijd worden momenteel vier EPR-reactoren gebouwd, een in Finland en twee andere in China. Die in Finland zal als eerste in gebruik worden genomen. Maar ook daar zijn er aanzienlijke vertragingen.