Entrecôte op de BBQ met krieltjes, groenten en saus + Hapje met vijg, perzik, bresaola en feta

vtmkoken.be

Ingrediënten voor 4 personen
Voor het hapje: 2 vijgen • 2 perziken • 8 sneetjes bresaola (gedroogd rundvlees) • 200 g feta • 2 handvol mosterdblad • peper en zout • olijfolie • rozemarijn  

Voor de entrecôte: 1 entrecôte, 4 weken gerijpt, 4-5 cm dik • gedroogde kruiden: 1 tl knoflookpoeder, 1 tl chilivlokken, 1 tl tijm, 1 tl oregano en 1 tl fleur de sel • zwarte peper  

Voor de krieltjes in papillot: 800 g krieltjes, ongeschild, gestoomd • verse tijm en rozemarijn • 1 takje tijm en rozemarijn • 1 ui • 1 bol knoflook • boter • peper en zout  

Voor de gegrilde groenten: 150 g groene boontjes, voorgekookt • 2 gele courgettes • 1 broccoli • olijfolie • sap van 1 citroen • peper en zout  

Voor de Thousand Island-saus: 200 g vers gemaakte mayonaise • 1 el Worcestersaus • 1 chilipeper • 1 el tomatenconcentraat (Elvea) • sap en zeste van 1 sinaasappel • 1 teentje knoflook • 1 rode ui • 1 el honing • 1 tl currypoeder • 1 tl chilipoeder

Zo maak je het:
1 Haal het vlees ruim op voorhand uit de koelkast. Doe een theelepel gedroogde chili, oregano, tijm, fleur de sel en knoflookpoeder met een eetlepel olijfolie in een vijzel. Stamp aan en meng goed. Bestrijk het vlees hiermee. Kruid het vlees met peper en zout.  
2 Snij de broccoli in grote schijven. Snij de courgetten overlangs in 4. Doe een touwtje (of spek) om de voorgestoomde boontjes. Kruid de groenten met peper en zout. Besprenkel met olijfolie.  

3 Voor de papillot van krieltjes: neem een vel zilverpapier per persoon en beleg met de krieltjes. Leg er een takje tijm en rozemarijn, een geplet teentje knoflook (of twee) en een klontje boter bij. Kruid met peper en fleur de sel en vouw de papillotjes dicht.  

4 Voor de saus: doe 1 eetlepel tomatenconcentraat, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel Worcestersaus, de zeste van een sinaasappel en een klein beetje sap van de sinaasappel, 1 theelepel chili- of cayennepoeder en 1 theelepel currypoeder bij de mayonaise. Snij een rode ui en een bosje peterselie fijn en doe ook bij de saus. Kruid af met peper en zout.  
5 Verwarm de barbecue voor. Zorg dat die goed heet is. Leg het vlees, de papillotjes en de groenten op de grill. Draai het vlees een kwartslag, zodat er een grillpatroon in staat, draai om en doe hetzelfde. Eens het vlees aangeschroeid is, reken je 20 à 25 minuten per kilo vlees. Leg de papillotjes achteraan je barbecue. Draai ook af en toe de groenten om. 
6 Laat het vlees daarna kort even rusten. Versnijd en serveer met de aardappel en groenten. Vergeet de saus niet.  

7 Voor het hapje: leg plakjes bresaola losjes op een groot bord. Verbrokkel er de feta over. Was het mosterdblad en schik op het bord. Besprenkel met olijfolie. Halveer de vijgen en de perziken en haal de pit eruit. Grill de vijgen en perziken zeer kort. Serveer ze met de sla en het vlees. 

Meer recepten op www.vtmkoken.be

Hapje met vijg, perzik, bresaola en feta.
vtmkoken.be Hapje met vijg, perzik, bresaola en feta.