Energieagentschap maant België aan kernuitstap te herzien

UNKNOWN
Als België de kerncentrales tegen 2025 sluit, zoals het momenteel van plan is, dan zal dat nadelige gevolgen hebben voor de bevoorradingszekerheid, de strijd tegen de klimaatverandering en de economische groei. Dat zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een rapport over het Belgische energiebeleid. Het moedigt België aan de kernuitstap opnieuw te bekijken.

Volgens het IEA zou de sluiting van de kerncentrales het capaciteitsonevenwicht verergeren, waardoor de prijzen de hoogte kunnen ingaan. België riskeert ook te afhankelijk te worden van elektriciteit uit het buitenland. Het risico op black-outs wanneer de vraag piekt, zou ook toenemen. Bovendien zou het zeer moeilijk worden om de CO2-uitstootdoelstellingen nog te halen, aldus het IEA.
 
"Het moet doenbaar zijn om de Belgische kerncentrales veilig en betrouwbaar operationeel te houden na de levensduur van veertig jaar die voorzien is in de wet over de kernuitstap", luidt het nog.
 
De zeven kernreactoren produceerden in 2007 meer dan de helft van de elektriciteit. In 2003 werd een wet aangenomen waardoor de levensduur van de centrales beperkt wordt tot veertig jaar. Daardoor zouden in 2015 drie centrales moeten sluiten; de overige vier zouden tegen 2025 stopgezet moeten worden. In 2009 was de toenmalige regering het eens om de levensduur van de oudste centrales met tien jaar te verlengen, maar het parlement heeft dat akkoord nooit bekrachtigd. (belga/adb)