Electrabel: "Extra scheurtjes zijn niet nieuw"

Kerncentrale in Tihange.
BELGA Kerncentrale in Tihange.
De extra scheurtjes die werden ontdekt in de reactorkuip van de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 zijn niet het gevolg van een verslechtering van de toestand maar van "het verhogen van de gevoeligheid van de analytische parameters". Dat heeft een woordvoerder van Electrabel gisterenavond verklaard.

De twee Belgische centrales hebben meer scheurtjes dan eerst werd aangenomen. Volgens het FANC zijn er in Doel 3 niet 8.000, maar 13.000 scheurtjes. In Tihange 2 zijn er 3.000, of duizend meer dan eerst gedacht.

"Het gaat niet om een toename van het aantal vastgestelde gebreken", aldus de woordvoerder. "Het resultaat is een gevolg van de verhoging van de gevoeligheid van de analytische parameters", waardoor de detectiegrens veel strenger is geworden. Dat heeft geresulteerd in een verhoging van het aantal vastgestelde gebreken, luidde het.

Volgens de krant Le Soir brengt de ontdekking de voor juli voorziene heropstart van Doel 3 en Tihange 2 in gevaar. "Momenteel zitten we nog steeds in de onderzoeksfase. We doen al het nodige om de situatie naar best vermogen te analyseren. De reactoren blijven dus nog minstens tot 1 juli stilliggen", reageerde Electrabel.

Dat het risico bestaat dat de scheurtjes nog zouden groeien, zoals kernenergiespecialist Digby Macdonald vreest, ontkent Electrabel. "We hebben die piste onderzocht, maar ze is uitgesloten."