Electrabel dient bij Europa klacht in over nucleaire taks

Producenten die werken met andere bronnen dan kernenergie worden niet gelijkaardig belast, en dat vindt Electrabel niet eerlijk.
BELGA Producenten die werken met andere bronnen dan kernenergie worden niet gelijkaardig belast, en dat vindt Electrabel niet eerlijk.
De elektriciteitsproducent Electrabel heeft een klacht ingediend bij het directoraat-generaal voor Concurrentie van de Europese Commissie. Met de klacht wil Electrabel de nucleaire rente vernietigen. Die taks moet het bedrijf elk jaar betalen aan de Belgische staat omdat het nucleaire energie produceert. Dat bericht De Tijd.

De energieproducent voert aan dat België de Europese regels over staatssteun met de voeten treedt. België rekent alleen aan producenten van kernenergie een taks aan. Producenten die werken met andere bronnen worden niet gelijkaardig belast. Dat is niet eerlijk, vindt het bedrijf. Sinds 2008 heeft Electrabel al 1,76 miljard euro moeten betalen.

Verlenging levensduur kerncentrales
GDF Suez, het Franse moederbedrijf van Electrabel, erkent dat het een klacht heeft ingediend. "Maar dat gebeurde al een tijd geleden, voor de installatie van de nieuwe regering", beklemtoont het.

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) bereidt zich voor op onderhandelingen over een verlenging van de levensduur van de kernreactoren. Ook de nucleaire taks komt ter sprake.