Eindrapport: "Bijna onvoorstelbaar dat we verdwenen vlucht MH370 niet vonden"

reuters
Drieënhalf jaar na de verdwijning van een Maleisisch passagiersvliegtuig met 239 inzittenden is het nog altijd een niet te bevatten raadsel wat er van het toestel geworden is.

"Wij betreuren ten diepste dat wij het vliegtuig noch de 239 zielen aan boord hebben kunnen vinden", aldus het eindrapport van een internationale commissie die onderzoek deed naar vlucht MH370 van Malaysia Airlines.

"Het is bijna onvoorstelbaar en in maatschappelijk opzicht ook niet te verteren dat in het tijdperk van de moderne luchtvaart een zo groot vliegtuig verdwenen blijft", schrijft de commissie in eindrapport, dat vandaag door de Australische Raad voor Transportveiligheid (ATSB) is uitgebracht. In de commissie zaten vertegenwoordigers van Maleisië, Australië en China.

epa

De Boeing 777 was op 8 maart 2014 van Kuala Lumpur op weg naar Peking, toen het vliegtuig plots van koers veranderde en van de radarschermen verdween. Onder de passagiers was één Nederlandse vrouw.

Aan de hand van radar- en satellietgegevens werd later vastgesteld dat het vliegtuig nog zeven uur heeft doorgevlogen en vermoedelijk in de Indische Oceaan is gestort. Brokstukken die in 2015 en 2016 op eilanden in de oceaan en aan de kust in Oost-Afrika aanspoelden bevestigden dit vermoeden.

Tijdens de speuractie werd meer dan 120.000 vierkante kilometer van de oceaanbodem afgezocht, op duizenden kilometers afstand van Australië. Ondanks protesten van nabestaanden werd het zoeken naar het vliegtuig eerder dit jaar gestaakt. De zoektocht duurde ruim duizend dagen en kostte zo'n 127 miljoen euro. Pas bij concrete aanwijzingen wordt het zoeken hervat.

anp19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David Soetewey

  Idd Ellen devee + hoe groot zijn de brokstukken (nog) . Bij dieczelfmoordcrash in de Alpen was ook het meeste aan gruis...

 • Jurgen Van Den Bergh

  De oceaan is groot. De Titanic heeft ook 73 jaar op de bodem van de oceaan gelegen voordat Bob Ballard het schip vond. Dat kan met dit vliegtuig net zo gaan. En aan alle mensen met complottheorieën, ik ben blij dat je jezelf daarmee kunt entertainen. Ieder zijn hobby.

 • Nim Vnhrn

  Als je denkt aan wie allemaal op die vlucht zat dan heeft het maar een klein beetje redeneren nodig om te beseffen dat dit gehele verhaal niet klopt . Alles wat kon misgaan is misgegaan . Net eender als : als iets te mooi klinkt om waar te zijn dan is het niet waar . En de brokstukken die gevonden zijn zijn toch ook twijfelachtig als je kijkt naar de grootte en dan te weten dat er anders niet maar dan ook niets gevonden is van dit toestel .

 • Sacha1981

  Ellen Devee heeft anders wel gelijk

 • Tom _

  120000 vierkant kilometer is echt weinig, als de het gebied bekijkt waar het zou gecrashed kunnen zijn. Het is dan ook nog eens erg diep onder water. En ja, ze kunnen planeten op tienduizend lichtjaren ontdekken. Maar dat is dan ook alleen maar omdat ze "iets" voorbij een ster zien passeren. Blijven kijken op eenzelfde punt is niet hetzelfde als de hele oceaanbodem gaan afschuimen