Eind dit jaar eerste commerciële ruimtevlucht?

Richard Branson houdt een model vast van Launcher One voor Virgin Galactic.
AFP Richard Branson houdt een model vast van Launcher One voor Virgin Galactic.
Het ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic heeft een akkoord ondertekend met de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA), waardoor de onderneming van de Britse zakenman Richard Branson toelating krijgt om commerciële ruimtevluchten te organiseren. Dat heeft Virgin Galactic gisteren bekendgemaakt.

Het akkoord beschrijft in detail hoe de toekomstige ruimtevluchten geïntegreerd kunnen worden in het normale luchtvaartverkeer.

De groep had een dergelijke overeenkomst nodig om in de toekomst zijn commerciële ruimtevluchten te kunnen lanceren vanop de basis Spaceport America in de Amerikaanse deelstaat New Mexico, in het zuidwesten van het land. Al meer dan 600 mensen hebben een nochtans niet al te goedkoop kaartje (250.000 dollar) voor zo'n ruimtevlucht gekocht. Naast Richard Branson zelf gaat het onder meer om de Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio.

"Ons team werkt aan een stuk door om met toegankelijke en regelmatige vluchten te kunnen beginnen vanop Spaceport America, en dit akkoord brengt ons een beetje dichter bij dat doel", verklaarde George Whitesides, gedelegeerd bestuurder van Virgin Galactic.

De eerste vluchten worden tegen het eind van het jaar verwacht.