Egyptische Islamisten willen einde aan Westerse gebruiken

ap
Als het aan de Moslimbroederschap in Egypte ligt, hoeft u niet meer naar Sharm el-Sheikh af te zakken om in de zon van een cocktail te genieten. De islamisten, die vorige maand de eerste ronde van de Egyptische verkiezingen, willen van Egypte omvormen tot een toeristisch land dat "vrij is van zonden".

"Toeristen hoeven geen alcohol te drinken als ze naar Egypte komen. Ze hebben thuis genoeg alcohol", zei Azza al-Jarf van de Moslimbroederschap tegen aanhangers. "Ze komen naar hier om onze antieke schatten te bewonderen, niet om te drinken." De salafisten van al-Nour gaan nog een stapje verder en willen een strikte islamitische wetgeving in Egypte introduceren. Rondhossen in een zwembroek of bikini zou u voortaan dus ook kunnen vergeten. 

Helemaal wegblijven is nu ook niet nodig. De Moslimbroederschap overweegt het toerisme immers te vrijwaren ten voordele van de economie. Zo lanceerde de invloedrijke Yasser Bourhami het idee van 'halal-toerisme'. "Een vijf sterrenhotel zonder alcohol, met een apart strand voor vrouwen in een baai waar beide geslachten kunnen genieten van een vakantie zonder zonden", aldus Bourhami op Beach TV. "Toeristen hoeven niet in een bikini rond te lopen en onze kinderen schade berokkenen."

Economie
Tegenstanders vrezen dan weer dat die strikte maatregelen voor toeristen de Egyptische economie, die nu al niet veel meer voorstelt, nog verder zal doen instorten. Kamal el-Ganzouri, de interim-premier van Egypte, gaf vorige week nog te kennen dat de economie er nog veel slechter voorstaat dan iedereen had gevreesd.

Het toerisme is goed voor tien procent van het bruto binnenlands product van Egypte, stelt zo'n drie miljoen mensen tewerk en is een van de steunpilaren van de economie. Grote delen van het land, waaronder de Rode Zeekust en de steden in de Nijlvallei, moeten het enkel hebben van toerisme.

Elk jaar trekken 15 miljoen toeristen naar Egypte. Dit jaar daalde de het aantal toeristen in het tweede kwartaal met 35 procent omwille van de opstand in het land. Egypte verwacht dit jaar ongeveer 9 miljard dollar aan inkomsten uit het toerisme. Dat is daling van 33 procent. (hlnsydney/sps)

AP
AFP