Eerste professionele AFL-matchen voor vrouwen: dames tonen dat het even hard zal zijn als bij de mannen

Kos
Dit weekend trapten acht ploegen de professionele Australian rules football-competitie voor vrouwen af in Australië. Bij ons is de sport niet echt gekend, maar af en toe deelden wij al spectaculaire tackles of acties van de mannelijke competitie. Dat kunnen we vanaf nu ook doen met hun vrouwelijke tegenhangers, want de dames toonden onmiddellijk dat ze het spel bikkelhard zullen spelen.

Tackles boven de schouders zijn absoluut verboden, maar dat is iets dat - ook de mannen - af en toe vergeten. Het eerste slachtoffer van zo'n 'high tackle' was Erin Phillips. En die dame is niet een van de minsten. Philips is de dochter van een AFL-speler en moest bij gebrek aan vrouwencompetitie jarenlang haar ambities in de sport opbergen. Zij ging dan maar basket spelen. En dat deed ze nogal goed. Ze speelde professioneel in de VS en Europa en won zilver met de Australische basketploeg op de Olympische Spelen in Peking.

Ze greep de kans om Aussie rules te spelen met beide handen. En in haar eerste wedstrijd werd zij ook met beide handen tegen de grond gewerkt. Auw. Phillips bleef even liggen sterretjes tellen. Maar de 31-jarige kroop al snel recht en gebruikte haar penalty om te scoren.