Eerste pop-ups die risico lopen af te vallen zijn bekend

medialaan
In 'Mijn Pop-uprestaurant' gaat de wedstrijd nu echt van start. Tweelingbroers Kristof en Stefan Boxy bezochten alle zes zaken en nomineerden per stad het slechtste restaurant. De kijker beslist nu welke kandidaten als eersten hun deuren zullen moeten sluiten en geen kans meer maken om 100.000 euro in de wacht te slepen.

Eerst trekken de broers naar Antwerpen, waar ze hun smaakpapillen aan het werk zetten in Jalapeño Loco en Bikke & Smooz. In die laatste zaak, waar Gillian en Caroline even dachten aan opgeven na kritiek, aanpassingen van het menu en tegenvallende inkomsten, heerst voortaan een positieve sfeer. Kok Caroline denkt "dat we qua eten wel safe zitten" en ziet de Boxy's met een gerust hart komen. De broers mogen postvatten aan de lange tafel, die Gillian "fantastisch" noemt omdat mensen zo sneller met elkaar aan de praat raken.

Praten doet zij zelf alvast graag en goed, want bij alle gerechten heeft ze iets te vertellen. Dat begint al bij het aperitief, met daarin een gin op basis van honing die afkomstig is van bijenkorven op bekende Antwerpse daken. De broers zijn ook aangenaam verrast door het ronde ijsblokje: "Eindelijk iemand die aandacht besteedt aan het ijs", stellen ze tevreden vast. Goed begonnen is half gewonnen!

medialaan

Na de recente veranderingen aan de kaart is die bij Bikke & Smooz in de vuilnisbak gekeild. Gillian zegt ze dan maar gewoon op. En uiteraard wordt er weer gelachen met de foufou. "Allemaal foefkes", zeggen de broers, die ook het eten kunnen pruimen: "Meer dan goed" en "vree goe klaargemaakt". Het hoofdgerecht ziet er echter "verfrommeld uit". "Ik ben er zeker van dat ze dat van een ander bord hierop heeft gelegd", zegt hun kennersblik. De quinoa vinden ze dan weer "verschrikkelijk" en "net pap". De shiitakepaddenstoelen lijken nog erger, én slijmerig bovendien. De veggieburger vinden ze wel oké, maar dat is dan ook een gerecht waar je volgens hen "niet veel verkeerd mee kunt doen". Het dessert is een chocomousse op basis van tofu met een sorbet van peer en appel. Bij de 'slow coffee' volgt opnieuw een verhaal, want zowel de koffie als de praline erbij zijn gemaakt door (vice-)wereldkampioenen, speciaal voor Bikke & Smooz. In Antwerpen stoefen ze duidelijk graag, maar de nuchtere broers zijn niet meteen onder de indruk. "Het moest allemaal blinky zijn" en "ze heeft daar een nest binnengehaald in dat kot", lachen ze. Van smaak is het ook geen hoogvlieger: "Frambozen met chocolade, ik kan dat niet meer zién of rieken. 35 jaar geleden hebben we dat al eens gehad bij de nouvelle cuisine." De ene broer zegt dat hij het nooit graag heeft gegeten, en de andere zegt gewoon hetzelfde. Maar dat gebeurt wel vaker.

Jalapeño Loco

medialaan
medialaan

"Frambozen met chocolade, ik kan dat niet meer zién of rieken."

Bij de buren van Jalapeño Loco is het even drama omdat Miette een kelner naar huis stuurt die Willems beste vriend is. Die laatste kan er niet mee lachen, niet het minst omdat Miette vlakaf aangeeft dat ze vriendschap op het moment ondergeschikt vindt aan de prijzenpot van 100.000 euro. Het leidt tot traantjes, waarna Miette in Willems sterke armen valt en ze zelfs wordt getrakteerd op een groepsknuffel. "Dat had ik nodig", kirt ze. En ze dartelt weer rond als vanouds.

medialaan

Enter the Boxy's, die niet bepaald uitkijken naar de Mexicaanse kost: "Bonen en varkensvlees", verwachten ze. "Arm voedsel. Hetgeen wij in de Middeleeuwen aten, eten ze daar nu nog." De bevallige verschijning van Miette vinden ze vervolgens des te aangenamer, en wanneer even later ook Josje van K3 binnenfladdert, schieten hun hormonen al helemààl door het dak. "Het was een plezier om 'Zjoske' te zien", zeggen ze. "En het was een plezier dat ze ons herkend heeft!" De broers poseren met de zangeres zelfs voor een selfie. "When stars meet stars", lachen ze.

medialaan

Op culinair vlak is het ook "bingo" bij het aperitief, terwijl de nacho's met guacamole "perfect zijn klaargemaakt". Even later kijken de broers wel vreemd op van de puree met gele peper die wordt opgediend als een slang op een langwerpig bord. Nog vreemder kijken ze echter wanneer ze proeven, want tegen hun verwachtingen in zijn zowel de puree als de ceviche heel lekker. In de keuken wordt alvast een dansje ingezet wanneer blijkt dat de Boxy's niets op hun bord hebben laten liggen. En dan komen de taco's, iet wat ze "eigenlijk geen eten" noemen, maar een snack. En opnieuw is het verdict toch: "Vree goe".

medialaan

Bij het dessert volgt even later wel kolder, wanneer de West-Vlaamse broers zich bescheuren om Miettes uitspraak van het woord 'flan'. Hekker moet het niet worden, maar met dit dessert sluiten ze hun avond wel goedgemutst af: "De juiste noot op de juiste plaats."

Nominaties

En dan is het moment suprême aangebroken: de Boxy's maken bekend welke zaken ze nomineren voor sluiting. Niet àl te verrassend zijn het Bikke & Smooz in Antwerpen en L'Oro Nero in Genk. Caroline en Gillian hadden de bui al wel zien hangen, maar kok Giordano van L'Oro Nero niet. Eerder in de aflevering leek hij er nog gerust in. "We hebben ons best gedaan, gezorgd dat ze goed eten hebben gehad", vond hij. "Het was goed op tijd, de smaken zaten juist, de borden waren super afgewerkt." Toch een andere blik op de dingen dan de kijkers al te zien kregen in het programma. Voor Kortrijk was het koffiedik kijken welke zaak de Boxy's zouden nomineren. Het werd Strombowli van zusjes Chloë en Magali, genekt door de perfecte paling van Mémé Gusta.

medialaan
medialaan
medialaan

Stemmen

L'Oro Nero, Bikke & Smooz en Strombowli starten vanaf morgen hun promotieronde en hopen zo de deuren van hun pop-up toch nog even open te kunnen houden. Kijkers kunnen vanaf vanavond 5 april tot zaterdag 9 april 2016 om 18.00 uur gratis stemmen via vtm.be of de VTM-app.

medialaan
medialaan
medialaan