Eerste ontmoeting tussen China en Japan na bezoek omstreden oorlogsmonument

Premier Shinzo Abe tijdens zijn bezoek aan het Yasukuni-schrijn.
AP Premier Shinzo Abe tijdens zijn bezoek aan het Yasukuni-schrijn.
De Japanse en Chinese ministers van Handel hebben elkaar zaterdag ontmoet. Het was de eerste ministeriële ontmoeting tussen beide landen sinds de diplomatieke crisis in december aangewakkerd werd door het bezoek van de Japanse premier aan het Yasukuni-schrijn in Tokio. Dat hebben Japanse media gemeld.

Toshimitsu Motegi en zijn Chinese ambtgenoot Gao Hucheng zaten 20 minuten samen. De relaties tussen Peking en Tokio, de twee belangrijkste economische machten in Azië, zijn al anderhalf jaar erg slecht door een territoriaal geschil in de Oost-Chinese Zee met betrekking tot de Senkaku-eilanden.

China en Zuid-Korea zijn ook misnoegd over het bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan het Yasukuni-schrijn van Tokio eind december. Het was de eerste keer sinds 2006 dat een Japanse premier er een bezoek aan bracht.

Het beroemde schrijn herdenkt de 2,5 miljoen soldaten die gestorven zijn voor Japan, maar ook 14 oorlogsmisdadigers. China en Zuid-Korea beschouwen het schrijn als een symbool van het militarisme van Japan in het verleden.Video