Eerste Gouden Schoen Rik Coppens overleden, begrafenis op 14 februari

De Antwerpse voetballegende Rik Coppens is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Beerschot-Wilrijk op zijn Facebookpagina. Coppens won in 1954 de allereerste Gouden Schoen. Hij was al lange tijd ziek en werd in december vorig jaar in het ziekenhuis opgenomen. Rik Coppens maakte vooral furore bij Beerschot, maar schitterde ook bij de nationale ploeg. Wereldberoemd werd Coppens onder meer met zijn memorabele strafschop in twee tijden (zie video onderaan). De afscheidsplechtigheid voor Coppens zal volgende week zaterdag 14 februari plaatsvinden in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het precieze uur en de inhoud van de plechtigheid moeten nog besproken worden met de familie. Mogelijk komt er die dag ook in het Olympisch Stadion op het Kiel, de thuishaven van het huidige KFCO Beerschot-Wilrijk, nog een afscheidsmoment.

Op zijn website meldt Beerschot-Wilrijk, de club die Coppens vorig jaar nog huldigde: "Enkele weken geleden werd Rik Coppens nog een tijdje opgenomen in het ziekenhuis, waarna zijn gezondheidstoestand merkelijk achteruitging. Begin dit seizoen huldigde KFCO Beerschot Wilrijk zijn icoon nog met een grootse en onvergetelijke 'Rik Coppens Dag', waarbij hij uitvoerig in de bloemetjes werd gezet en de ultieme "Gouden Schoen" in ontvangst mocht nemen. Onze club deelt in het verdriet bij het heengaan van deze 'grote mijnheer', en wenst zijn echtgenote Denise alle sterkte."

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

21 goals voor België

Rik Coppens speelde het overgrote deel van zijn rijkgevulde carrière bij Beerschot VAC. Hij debuteerde op zijn zestiende in de eerste ploeg. Tussen 1946 en 1961 groeide hij op Het Kiel uit tot een van de allerbeste Belgische voetballers ooit. Hij scoorde 261 doelpunten in 389 wedstrijden. Na zijn glorieperiode bij Beerschot speelde hij ook nog bij Olympic Charleroi, Crossing Molenbeek, Berchem Sport en Tubantia Borgerhout. Coppens verzamelde ook 47 caps voor de nationale ploeg waarin hij 21 keer scoorde.

Beste spits van het WK
In 1954 werd hij verkozen tot beste voetballer in de Belgische eerste klasse en won zo de allereerste Gouden Schoen. Hij werd ook twee keer topschutter, in 1952-'53 met 33 goals en in 1954-'55 met 36 treffers. Op het WK voetbal in 1954 in Zwitserland werd Coppens door de Franse sportkrant L'Equipe zelfs uitgeroepen tot beste spits van het WK.

Trainer
Als trainer was Rik Coppens minder succesvol. Hij zette zijn eerste stappen in het trainersvak bij Tubantia Borgerhout. Dan volgden Berchem, zijn geliefde Beerschot en in 1981-1982 ook één seizoen Club Brugge. Al duurde zijn passage bij blauw-zwart niet lang. Club vocht dat jaar het hele seizoen tegen de degradatie en zag drie trainers passeren. Spitz Kohn, die aan het seizoen begonnen was, werd na een 5-0 nederlaag tegen Anderlecht in oktober ontslagen. Coppens volgde Kohn op, maar ook hij werd na enkele maanden aan de deur gezet. Uiteindelijk behoedde hulptrainer Raymond Mertens de West-Vlamingen op de laatste speeldag voor de val naar tweede klasse. Tussen 1982-1984 sloot Coppens zijn trainerscarrière af bij Beerschot.

Publiekslieveling
Rik Coppens zal vooral herinnerd worden als een entertainer. Dankzij zijn onnavolgbare dribbels en 'moves' werd hij een grote publiekslieveling. Hij hield er ook van om zijn tegenstanders te provoceren of zelfs te vernederen. Zo wees hij bij een strafschop vaak naar de richting waarnaar hij ging trappen. Of gaf hij een penalty in 'drie tijden' tegen IJsland (zie video hieronder). Hij scoorde met de hak en ooit zelfs met zijn neus. Hoe geliefd hij wel was, bleek nog eens toen hij in 'zijn' Olympisch Stadion bij het begin van het seizoen van Beerschot-Wilrijk gehuldigd werd (zie tweede video onderaan). In 2005 eindigde Coppens op de 73ste plaats in de Vlaamse versie van de verkiezing van De Grootste Belg.

PHOTO_NEWS
Kos
PHOTO_NEWS
Rik Coppens pronkt met de allereerste Gouden Schoen.
PHOTO_NEWS Rik Coppens pronkt met de allereerste Gouden Schoen.
Rik Coppens (r) met zijn vriend Jean Verrept op een recent beeld.
Laenen Rik Coppens (r) met zijn vriend Jean Verrept op een recent beeld.
PHOTO_NEWS

Het Antwerpse district Wilrijk opent vrijdag in het districtshuis een rouwregister voor de overleden Rik Coppens. Zondag ligt het document bovendien in het Olympisch Stadion op het Kiel. Het districtsbestuur heeft het in een mededeling over "de enige echte 'mister Beerschot', die ook een trouwe bezoeker was van opvolger Beerschot-Wilrijk".
    
"Vele generaties spreken nog altijd over Riks geniale dribbelacties op het Kiel, de anderen treuren dat ze hem nooit in actie hebben kunnen zien", zegt Wilrijks districtsschepen voor Sport Robert Moens. Het districtsbestuur betuigt zijn medeleven aan de weduwe van Coppens en aan "de hele mauvewitte/geelblauwe familie van KFCO Beerschot-Wilrijk".

Het rouwregister ligt vanaf vrijdagochtend 10 uur in het districtshuis aan de Bist. Ook de komende dagen is het nog toegankelijk: zaterdag van 10 tot 17 uur, dinsdag en woensdag van 8 tot 20 uur, donderdag van 10 tot 20 uur en vrijdag van 8 tot 17 uur. Op zondag 8 februari ligt het bovendien vanaf 12 uur uitzonderlijk in het Olympisch Stadion op het Kiel, waar KFCO Beerschot-Wilrijk die dag een thuiswedstrijd afwerkt.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS