Eerste boek over vlucht MH370: "Neergeschoten tijdens militaire oefening"

AP
De Boeing 777 van Malaysia Airlines die 10 weken geleden verdween, is neergeschoten bij een Thais-Amerikaanse militaire oefening. Dat beweert het eerste, uiteraard controversiële, boek over vlucht MH370. Schrijver Nigel Cawthorne maakt gewag van een internationale doofpotoperatie.

De Brits-Amerikaanse veelschrijver Nigel Cawthorne gaat met de primeur van 'het eerste boek over de MH370' lopen, zo meldt de Sydney Morning Herald. 'Flight MH370: The Mystery' ligt vandaag in de Australische boekenwinkels. Cawthorne lanceert meteen een straffe theorie: het vliegtuig is neergeschoten boven de Zuid-Chinese Zee.

Cawthorne onthult dat er op dat moment een reeks oorlogssimulaties bezig waren in de Zuid-Chinese Zee. Onder meer Thailand, de Verenigde Staten, China, Japan en Indonesië waren daarbij betrokken. Die militaire drills omvatten gevechtssituatie op het land, in het water en in de lucht met echte munitie (een zogenaamde 'live fire exercise'). De schrijver linkt dat aan het getuigenis van de Nieuw-Zeelander Mike McKay, die vanop een booreiland voor de kust van Vietnam naar eigen zeggen een vliegtuig in zee zag storten.

Valse zwarte doos
"Stel dat een deelnemer per ongeluk vlucht MH370 heeft neergeschoten. Zulke dingen gebeuren", klinkt het in de krant The Independent. "Niemand wil een nieuw Lockerbie, dus degenen die bij het neerschieten betrokken zijn, hebben er alle belang bij het stilzwijgen te bewaren." Volgens hem zullen de verwanten van de honderden slachtoffers "nagenoeg zeker" nooit te weten komen wat er precies is gebeurd.

Hij gaat zelfs verder door te suggereren dat er een valse zwarte doos in zee is gedropt aan de kust van Australië om zoekteams af te leiden. "Dat er geen wrak is gevonden in de Zuid-Indische Oceaan is op zichzelf al verdacht", schrijft hij.

kos

Filmproject
Ook de filmindustrie heeft al heil gezien in het mysterie rond MH370. In Cannes promoot momenteel een zekere Rupesh Paul een filmproject over het missende vliegtuig, onder de naam 'The Vanishing Act'. Officieel valt die film in de categorie 'fictie' en is er geen verband met MH370. Maar dat krijgt Paul zelfs de ganzen niet wijsgemaakt.