Eerst boete betalen, dan vliegtuig halen

UNKNOWN
Wie dezer dagen via een Nederlandse luchthaven op vakantie vertrekt, betaalt best vooraf zijn verkeersboetes. Bij de paspoortcontrole gaat de helft van de reizigers aan de kant en wie nog openstaande boetes heeft in Nederland, mag een vlugge vlucht vergeten. 'Eerst betalen, pas dan het vliegtuig halen', luidt het motto. Belgisch staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) toont veel interesse. "Al is er hier nog heel wat werk aan de winkel", zegt zijn woordvoerder in Het Laatste Nieuws.

Op de luchthaven van Schiphol gebeurt dit soort controles systematisch, maar tijdens de drukke zomerperiode profiteert de politie er extra van om op deze manier achterstallige betalingen te innen. Alleen al deze maand werd zo 75.000 euro opgehaald. "Vaak weten passagiers niet dat ze nog wat moeten betalen", zegt de woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. "Meestal doen ze dat meteen om zo hun vliegtuig niet te moeten missen."

Complexer
In ons land gebeurt dit dubbel nazicht nauwelijks. Bij een gewone paspoortcontrole heeft de luchtvaartpolitie niet de gewoonte om ook naar je openstaande boetes te kijken. "Wat niet wegneemt dat indien ze er zijn, we de mensen er ook op zullen wijzen", aldus de bevoegde hoofdcommissaris op Zaventem. "Maar voor een verkeersboete van 50 euro willen we niemands vakantie in het gedrang brengen."

"Het Belgische boetesysteem is namelijk veel complexer dan dat van onze noorderburen. Anders dan in Nederland verloopt de inning hier deels door Justitie, Financiën en Binnenlandse Zaken, aldus Jan Pauwels, woordvoerder van uittredend staatssecretaris Schouppe.

Pakkans
Op het kabinet Schouppe zien ze nog een probleem. "Op Zaventem gebeuren de uitgebreide paspoortcontroles nu vooral bij reizigers van en naar niet-Schengenlanden. Dat zijn bestemmingen die grotendeels buiten de EU liggen", meldt woordvoerder Jan Pauwels. "Ook bij terroristische dreigingen voeren we de waakzaamheid doorgaans op. Maar de 'gewone' reizigers gaan dus meestal vrijuit. Op Schiphol is dat blijkbaar anders, daar is de pakkans groter."

Dit alles neemt niet weg dat er toch belangstelling is voor het Nederlandse systeem. "We gaan ons goed informeren om daarna te kijken wat er eventueel mogelijk is", besluit Pauwels. (hln/kve)

UNKNOWN
 Wie nog een openstaande (verkeers)boete heeft in Nederland, moet die meteen vereffenen of blijft aan de grond  
Uittredend staatssecretaris Schouppe is fan van het Nederlands systeem.
UNKNOWN Uittredend staatssecretaris Schouppe is fan van het Nederlands systeem.
 Bij ons verloopt de inning deels door Justitie, Financiën én Binnenlandse Zaken. Daar wringt het schoentje  
Woordvoerder Schouppe