Een vluchteling terugsturen kost 1.294 euro en 6 andere feiten over de asielcrisis

REUTERS
Dezer dagen steken er opnieuw heel wat verdraaide waarheden de kop op in het debat over de Europese vluchtelingencrisis. Tijd voor wat nuance met zeven feiten die de problematiek in perspectief plaatsen.

1%
De laatste dagen wekten de krantenpagina's de indruk dat Calais hét Europese migrantenslagveld is met Groot-Brittannië als beloofde land. Maar volgens schattingen zouden dit jaar nog maar 2.000 tot 5.000 vluchtelingen Calais bereikt hebben, dat komt neer op zo'n 1 à 2,5 procent van het aantal migranten dat aankwam in Italië of Griekenland.

62%
Brits minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond gaf deze week nog kritiek op het vluchtelingenbeleid van de EU. "Het onderscheid in levensstandaard tussen Afrika en Europa betekent dat er altijd miljoenen Afrikanen zullen zijn die economische redenen hebben om naar Europa te komen", zei Hammond. Volgens de Verenigde Naties vlucht zo'n 62 procent van de migranten weg uit oorlogsgebieden zoals Syrië, Irak en Afghanistan. 

REUTERS

0,0027%
Uit een recente peiling van Ipsos blijkt dat 61 procent van de Belgen minder migranten wil. Nochtans is de bevolkingsgroei afkomstig van sans-papiers in Europa nauwelijks merkbaar. Dit jaar bereikten er zo'n 200.000 vluchtelingen Europa, dat komt neer op een bevolkingstoename van 0,0027 procent op de totale Europese bevolking (740 miljoen).

1,2 miljoen
De sociale zekerheid en infrastructuur lijdt onder de toestroom van vluchtelingen. Een probleem dat zich niet voordoet in Europa, maar in Libanon. Het dichtbevolkte land met 4,5 miljoen inwoners huisvest maar liefst 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen. Een land dat honderd keer kleiner is dan de EU, heeft dus al meer dan vijftig maal meer vluchtelingen opgevangen.

Syrische vluchtelingen schuiven aan om zich te registreren in een opvangcentrum op het Griekse eiland Kos.
REUTERS Syrische vluchtelingen schuiven aan om zich te registreren in een opvangcentrum op het Griekse eiland Kos.

Niet Europa, maar Libanon heeft een vluchtelingencrisis

4%
In de herfst van 2014 besliste de EU om de grootschalige reddingsoperaties in de Middellandse zee op te schorten, om zo de vluchtelingen te ontraden de oversteek van Libië naar Europa te maken. Het aantal bootvluchtelingen steeg echter met 4 procent. 27.800 migranten waagden de oversteek in 2015 alvorens de reddingsoperaties terug opgestart werden, volgens de International Organisation for Migration. In 2014 waagden slechts 26.740 mensen de oversteek.

11,3 miljard euro
Politici hameren vaak op het terugsturen van illegalen. Denk maar aan het harde terugkeerbeleid van de Australische premier Tony Abbott. Maar ook Brits premier David Cameron wil meer vluchtelingen terugsturen om zo geld uit te sparen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) neemt illegale criminelen in het vizier: "Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet". The Migrant Files berekende dat Europa al meer dan 11 miljard euro uitgaf sinds 2000 aan het uitwijzen van sans-papiers.

AP

Om vluchtelingen terug te sturen, geeft Europa 11,3 miljard euro uit

3.192 euro
Dat is de gemiddelde kost om één vluchteling terug te sturen. In België lag dat cijfer in 2013 iets lager met een kostenplaatje van 1.294 euro per migrant. Maar dat bedrag omvat enkel het transport voor ons land. Het kostenplaatje voor het verblijf in België werd daar niet bij geteld.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.