Een op de vijf Vlaamse moslims heeft begrip voor IS en haar manier van actievoeren

Vermeersch niet verrast: "Moslims zijn gekenmerkt door weinig kennis van de islam"

In Vlaanderen heeft een op de vijf moslims begrip voor Islamitische Staat en de manier waarop de terreurorganisatie actievoert. Dat blijkt uit een enquête van VTM Nieuws en Humo.

De enquête werd vorige maand afgenomen door iVox bij een representatief staal van 500 moslims uit Vlaanderen en Brussel, tussen 15 en 55 jaar oud en van Noord-Afrikaanse of Turkse origine.

Twintig procent van hen heeft begrip voor IS, en zestien procent zou geradicaliseerde jongeren zelfs niet aangeven bij de politie. IS oogst het meeste begrip bij oudere moslimmannen.

85 procent van de ondervraagden vindt dat er weinig begrip is voor de hoofddoek, 91 procent ervaart te weinig begrip rond rituele slachtingen.

Voor zeven op de tien ondervraagde moslims is de islam het enige ware geloof. 92 procent van hen vindt niet dat de islam geweld tegen andersgelovigen toelaat.

Strijders van Islamitische staat in het Syrische Raqqa in 2014.
afp Strijders van Islamitische staat in het Syrische Raqqa in 2014.

Reacties
Specialisten schrikken niet van de resultaten. Volgens hen kennen veel moslims de koran niet goed, en leggen de imams het boek niet voldoende uit. "Moslims zijn gekenmerkt door weinig kennis van de islam", zegt moraalfilosoof Etienne Vermeersch aan VTM Nieuws. "Dus ze weten niet wat er gebeurt, ze kennen de islam en de geschiedenis niet. Ze weten niet welke gevolgen dat allemaal kan hebben. Dus ik denk dat het vooral onwetendheid is."

De cijfers leidt wel tot ongerustheid binnen de moslimwereld, meldt VTM Nieuws nog. "Ik denk dat we daar de voorbije jaren te weinig rekening mee gehouden hebben", zegt de Gentse imam Brahim Laytouss. "Het is verontrustend dat de sympathie voor een terreurbeweging zo hoog is."

"Moslims zijn gekenmerkt door weinig kennis van de islam"