Eén op de drie Belgen kan niet sparen

Photo News
Eén op de drie Belgen heeft niet gespaard de afgelopen twaalf maanden, hoofdzakelijk omdat ze er de financiële mogelijkheid niet toe hebben. Wie wel spaart, doet dat om onverwachte kosten te kunnen dragen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Sparen, of niet?' van Radio 1 in samenwerking met Wikifin.be en De Tijd. Geldzaken worden deze week extra in de kijker geplaatst tijdens 'De Week van het Geld'.

Radio 1, De Tijd en Wikifin.be deden een rondvraag bij 1.000 mensen van 25 tot 74 jaar. Wie wel spaart, zet gemiddeld 326 euro per maand op zijn spaarrekening.

Onderstaande grafiek geeft het spaargedrag per leeftijdscategorie weer. Gemiddeld geeft 67 procent van de ondervraagde personen aan dat ze de afgelopen 12 maanden hebben kunnen sparen.
Bij de groep 25- tot 34-jarigen slaagt 80 procent erin om te sparen.

De leeftijdscategorie 35- tot 44-jarigen heeft 60 procent spaarders. Maar opvallendst is de groep 65-plussers, waarin nauwelijks de helft (50 procent) aan sparen toekomt.

Bij de huiseigenaars geeft 72 procent van de ondervraagden aan maandelijks te kunnen sparen, tegenover slechts 55 procent bij wie geen eigen woning bezit.

Eén op drie Belgen spaart niet. Belgen sparen voornamelijk om onverwachte kosten te kunnen betalen.

De onderzoeksresultaten worden in Hautekiet op Radio 1 voorgesteld, vandaag tijdens de opening van 'De week van het geld'.

Hautekiet van 8 tot 10 uur live uit vanuit de gebouwen van Euronext in Brussel.

deredactie.be22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Danny Vervloet

  Sparen ? Op 10000 euro krijg je 11 euro interest. Niks sparen alles opdoen. Als niemand geld heeft waarom moet ik dan 5 maand wachten op mijn nieuwe auto ?

 • Of Wa

  Als de politiek en al de bijbehorende intercommunales en commisies wat minder inhalen zouden zijn, zouden de mensen wat minder belastingen moeten betalen. Maar helaas zien de politici ons allen als melkkoe... De kracht van verandering...

 • Berlinda Lenssens

  Inderdaad sparen om dan weer af te geven aan de jaarlijkse belastingtarief of de andere hoge kosten die de regering ons afluist. Zo geestig om te werken hier.

 • Ronald Boudewijns

  2 op de 3 zijn dan politiekers?.....

 • Deslimstehier

  Nousefor Dat heb ik . voor 2 . enn 44 jaar gewerkt lijk zot