Een olympisch kampioene, een blogster en een milieuactivist: de nieuwe regering van Macron

Emmanuel Macron is sinds zondag officieel de nieuwe president van Frankrijk.
AFP Emmanuel Macron is sinds zondag officieel de nieuwe president van Frankrijk.
Emmanuel Macron heeft de namen bekendgemaakt van de leden van zijn nieuwe regering. De Franse president heeft gekozen voor mensen uit verschillende politieke partijen: het gaat om elf mannen en elf vrouwen.

Twee dagen geleden maakte de nieuwe Franse president al bekend dat Edouard Philippe (46) van Les Républicains de eerste minister van Frankrijk zal worden. Vandaag heeft Macron de andere namen van zijn regering bekendgemaakt. 

De rol van minister van Binnenlandse Zaken gaat naar de socialist Gérard Collomb (69), de burgemeester van Lyon. Jean-Yves Le Drian (69), ook een PS'er en tevens de uittredende minister van Defensie, wordt minister voor Europa en Buitenlandse Zaken. Jacques Mézard (69) is aangeduid als minister van Agricultuur en Voedsel. De drie mannen zijn tevens ook de oudsten binnen de regering, ze worden dit jaar 70. Bruno Le Maire (48) van Les Républicains wordt minister van Economie. Een knipoog naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel volgens sommigen, want Le Maire spreekt vloeiend Duits en heeft veel contacten in Berlijn. 

Een ex-presidentskandidaat en een overloper
De stoel van minister van Defensie zal bezet worden door Sylvie Goulard (52), zij zetelde tot nu in het Europees Parlement in de liberale fractie van Guy Verhofstadt. François Bayrou (65), partijvoorzitter van de partij Mouvement Démocrate, wordt minister van Justitie. In 2012 heeft Bayrou meegedaan aan de presidentsverkiezingen. De 34-jarige Gérald Darmanin van Les Républicains mag zich minister van Begroting noemen. Annick Girardin (52) wordt minister van de Overzeese Gebieden.

Muriel Pénicaud (62) 
werkte van 1985 tot 2002 als adviseur voor de ministers van Werk in die periode. Nu krijgt Pénicaud zelf die post. Jean-Michel Blanquer (52) zal minister van Onderwijs worden. Marielle de Sarnez (66) wordt minister van Europese Zaken. Sarnez is vicevoorzitter van de partij Mouvement Démocrate en zetelt tevens in het Europees parlement in de liberale fractie. Richard Ferrand (54) werd in oktober 2016 secretaris-generaal van de beweging En Marche!, de beweging van Emmanuel Macron. Ferrand verliet een maand later de PS om definitief over te lopen naar En Marche!. Nu wordt hij minister voor de Cohesie van de Territoria.

Christophe Castaner (51) moet als staatssecretaris voor Relaties ervoor zorgen dat er een goede band en communicatie blijft tussen regering en parlement. Hij wordt ook woordvoerder van de regering.

Olympisch kampioene en blogster

Nicolas Hulot (62) hoort thuis in het rijtje van opvallende namen. Hulot is in Frankrijk een bekende journalist, tv-presentator en milieuactivist. Hij zal in de regering zetelen als minister van Ecologie. Laura Flessel (45), de nieuwe minister van Sport, is vijf keer olympisch kampioen geworden in het schermen. Ze droeg de Franse vlag tijdens de Olympische Spelen in 2012.

De nieuwe minister van Cultuur is Françoise Nyssen (65). Nyssen staat aan het hoofd van de uitgeverij Actes Sud. De staatssecretaris voor Gelijke Kansen is Marlène Schiappa (34). Schiappa is een populaire blogster en schrijfster. Ze heeft de blog Maman travaille opgericht. De blog is ondertussen uitgegroeid tot een organisatie die zich bezighoudt met de balans tussen werk en thuis en gelijkheid tussen moeders en vaders promoot.

Van Officier in het Legioen van Eer tot staatssecretaris

Élisabeth Borne (56) was van 2015 tot nu chef van de RATP, het bedrijf dat het openbaar vervoer in Parijs in handen heeft. Zij zal nu minister van Transport worden. Agnès Buzyn (54), professor in de Geneeskunde, is aangeduid als de minister van Solidariteit en Gezondheid. Sophie Cluzel (56) wordt staatssecretaris voor Personen met een handicap. Zij heeft in haar carrière verschillende organisatie opgericht die zich inzetten voor de integratie en opleiding van gehandicapte mensen. In 2016 werd Cluzel door toenmalig president François Hollande benoemd tot Officier in het Legioen van Eer. Dat is de hoogste en belangrijste onderscheiding in Frankrijk. 

De jongste van de hoop is Mounir Mahjoubi (33). Hij wordt staatssecretaris voor Digitale zaken. In 2016 werd hij door François Hollande aangeduid als directeur van Le Conseil national du numérique, dat is een organisatie die aan de Franse regering raad geeft over digitalisering en de impact ervan op de samenleving en de economie. 

In de regering zetelen 18 ministers en vier staatssecretarissen. Er zijn evenveel mannen als vrouwen gekozen.