Eén obstakel minder voor Goffin: "Sorry, ik heb jullie in de steek gelaten"

AFP
Slecht nieuws voor de fans van Novak Djokovic (ATP 1): hij moet de Spelen al na de eerste ronde verlaten. Wat dan weer goed nieuws is voor de fans van David Goffin (ATP 13): zijn parcours naar een olympische medaille is er meteen een stuk 'eenvoudiger' op geworden. Lees hier het volledige verslag van Valerie Hardie, onze redactrice in Rio.

De grote namen aarden blijkbaar niet zo goed op het gezellige Centre Court in Rio. Nadat Kirsten Flipkens er zaterdag Venus Williams uit het olympisch toernooi mepte, onderging Novak Djokovic zondagavond hetzelfde lot. Exit in de eerste ronde. In twee sets - telkens na een tiebreak en na meer dan twee uur tennis - bleek Juan Martin Del Potro te sterk. De Argentijn staat pas 141ste op de ATP-ranking, maar dat is geen referentie.

Del Potro was twee jaar op de sukkel met een polsblessure, maar is een redelijk complete speler die in 2009 nog de US Open won en in 2011 de nummer vier van de wereld was. Én hij heeft een verleden met Djokovic op de Spelen: in Londen schakelde de Argentijn de Serviër ook al uit. 'Nole' wist dus dat hij een gevaarlijke klant had aan Del Potro - ook al had die eerder op de dag veertig minuten vastgezeten in een lift in het olympisch dorp. Del Potro vuurde 29 forehandwinners langs Djokovic en kwam op eigen opslag niet één keer in de problemen.

AFP

Helemaal van streek

Voor Djokovic leek zaterdag zijn wereld in te storten. Huilend stapte hij van het plein. Helemaal van streek. Dat heb je met Serviërs: naast temperamentvol zijn ze niet zelden erg patriottisch van aard. Djokovic is daar geen uitzondering op. In Londen zo trots als een pauw wanneer hem gevraagd werd de vlag van zijn land te dragen tijdens de openingsceremonie, als dank voor het brons dat hij vier jaar eerder van Peking had meegebracht. Dáár nam hij zich voor om ooit olympisch goud te pakken.

"Als je de Spelen wint, dan ben je onsterfelijk. Dan is eeuwige roem je deel en dat zal nooit veranderen. De Spelen zijn zóveel groter dan tennis, zoveel groter dan elke atleet. Het zou de belangrijkste trofee uit mijn carrière zijn." Voor een man die twaalf grand slams, 65 ATP-titels en vijf keer de Masters won in zijn loopbaan, zegt dat veel over welk belang hij aan de Spelen hecht. Het nummer één van de wereld was uit op een zogenaamde Career Gold Slam, wilde toetreden tot een bijzonder klein clubje van tennissers die niet alleen de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open op hun naam schreven, maar daar ook nog eens een olympische triomf aan toevoegden.

Ze zijn voorlopig met z'n vieren: Steffi Graf, Serena Williams, Rafael Nadal en André Agassi. Het was een droom die ook Roger Federer najaagde, maar nooit kon waarmaken en nu ziet het ernaar uit dat ook 'Nole' die moet opgeven. Vandaar de tranen.

"Ik wil me verontschuldigen", snikte hij. "Bij alle mensen die in mij geloofden en mij steunden. Ik heb hen in de steek gelaten. Maar dit is sport. Het is niet de eerste nederlaag in mijn carrière en het zal ook niet mijn laatste zijn. Het is echter onvoorstelbaar triestig dat ik de Spelen zo moet verlaten en dat ik niet mijn beste tennis kon brengen. Ik zoek niet naar excuses, maar het is nu eenmaal zo. Dit was ongetwijfeld de pijnlijkste nederlaag uit mijn leven en mijn carrière. Om daar nu over te moeten praten, terwijl de wonde nog vers is, valt niet mee. Ik kan alleen Del Potro feliciteren. Hij speelde bijzonder sterk en verdiende te winnen."

De Argentijn ging gisteren trouwens door op zijn elan en kegelde ook de Portugees João Sousa (36) uit het toernooi (6-3,1-6 en 6-3).

AFP

Gulzige Nadal

Groot in de nederlaag, het siert de kampioen die Djokovic is. Voor op zijn minst één speler - buiten Del Potro dan - is zijn uitschakeling evenwel goed nieuws, want Djokovic, die kruis je toch liever niet als je een olympische medaille ambieert. En dus mag ook David Goffin tevreden zijn. Als hij in de kwartfinale langs Nadal zou geraken, dan wachtte Djokovic hem op in de halve finale. Dat is nu toch één obstakel minder. En nu afwachten of de Spanjaard, die niet honderd procent topfit aan de Spelen begon, zich niet te zeer uitput door in Rio voor een druk programma te kiezen. Naast het enkelspel schreef hij zich ook in voor het dubbel bij de mannen én het gemengd. Nadal is gulzig, net zoals Djokivic dat was. Hopelijk breekt die grote honger hem niet zuur op.

AFP

Eerste keer in 9 jaar onderuit tegen lager geklasseerde speler

Op 7 juli 2007 belandde Novak Djokovic voor het eerst in de top-3 van de wereldranglijst. Sindsdien verloor de Serviër slechts één match tegen een nog lager geklasseerde speler dan Juan Martin Del Potro (ATP 145). Dat was op 23 juli 2007. Toen verloor 'Nole' in drie sets tegen zijn landgenoot Victor Troicki (ATP 176) in de 1/8ste finales in Umag. De nederlaag tegen een andere landgenoot, Filip Krajonovic (ATP 319), in de kwartfinales van Belgrado nemen we er voor de volledigheid bij, al gaf een zieke Djokovic toen op na de eerste verloren set.

Pas negende exit na één match als topdriespeler Sinds zijn entree in de mondiale top-3 speelde Djokovic 159 toernooien. Tegen Del Potro ging hij er sindsdien pas voor de negende keer uit na één wedstrijd. De vorige keren gebeurde dat in 2007 in Cincinnati tegen Carlos Moya (ATP 19) en in Parijs tegen Fabrice Santoro (ATP 39), in 2008 in Miami tegen Kevin Anderson (ATP 122), in 2009 in Brisbane tegen Ernst Gulbis (ATP 53), in 2010 in Miami tegen Olivier Rochus (ATP 59), in 2012 in Parijs tegen Sam Querrey (ATP 23), in 2013 in Madrid tegen Grigor Dimitrov (ATP 28) en in 2016 in Monte Carlo tegen Jiri Vesely (ATP 55).

AFP

Pas negende exit na één match als topdriespeler

Sinds zijn entree in de mondiale top-3 speelde Djokovic 159 toernooien. Tegen Del Potro ging hij er sindsdien pas voor de negende keer uit na één wedstrijd. De vorige keren gebeurde dat in 2007 in Cincinnati tegen Carlos Moya (ATP 19) en in Parijs tegen Fabrice Santoro (ATP 39), in 2008 in Miami tegen Kevin Anderson (ATP 122), in 2009 in Brisbane tegen Ernst Gulbis (ATP 53), in 2010 in Miami tegen Olivier Rochus (ATP 59), in 2012 in Parijs tegen Sam Querrey (ATP 23), in 2013 in Madrid tegen Grigor Dimitrov (ATP 28) en in 2016 in Monte Carlo tegen Jiri Vesely (ATP 55). (GLA)

Nummer 1 nog nooit olympisch kampioen

Afgaand op de olympische geschiedenis stond het in de sterren geschreven dat Novak Djokovic geen olympisch kampioen in Rio zou worden. Sinds tennis in 1988 zijn rentree maakte op de Spelen, slaagde de nummer 1 van de wereld er nog nooit in om het mannentoernooi te winnen. Met Rafael Nadal (2008) en Andy Murray (2012) kregen we een van de favorieten als winnaar in de laatste twee edities. Voordien waren de laureaten minder hoog aangeschreven.

Ranking
1988 - Miloslav Mecír (Tsj) 12
1992 -  Marc Rosset (Zwi) 44
1996  - Andre Agassi (VSt) 6
2000  -  Yevgeny Kafelnikov (Rus)  8
2004 -  Nicolas Massu (Chl) 14
2008 - Rafael Nadal (Spa)  2
2012  - Andy Murray (GBr) 4

AFP
AFP
AFP