Een gerechtje waar je van opwarmt: groentegratin met kaaskorstje

Het is koud buiten, maar in de oven staat een heerlijk warme gratin met seizoensgroenten pastinaak en spruiten. Strooi er een beetje kaas over en je hebt een heerlijke dampende familieschotel op tafel.

Wat heb je nodig:
500 g aardappelen, in blokjes
1 broccoli, in roosjes
1 pastinaak, in blokjes
150 g spruiten, gehalveerd
2 el gehakte peterselie
1 teentje knoflook, geperst
100 g geraspte emmentaler
75 g boter
5 dl melk
4 el bloem
1 el mosterd
peper en zout

Zo maak je het:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de blokjes aardappel, de broccoliroosjes, de spruiten en de pastinaak 10 minuten in lichtgezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.
Stap 2: Smelt de boter en voeg het knoflook toe. Roer er de bloem door en laat even bakken. Zet het vuur lager en voeg al roerend de melk en de mosterd toe. Laat even pruttelen en kruid met peper en zout.
Stap 3: Voeg de helft van de geraspte kaas toe en roer goed tot hij volledig gesmolten is.
Stap 4: Schep de groenten in een ovenschaal. Lepel er de saus over, bestrooi met de peterselie en de rest van de geraspte kaas. Zet 30 minuten in de oven.

Tip: Vervang de emmentaler door geitenkaas.

Ovenschotels heb je in allerlei versies en formaten. Wat denk je van een ovenschotel met witloof en zalm? Of een combinatie die altijd klopt: venkel en verse vis.