Een dolle nacht in New York: Konta zakt in elkaar, onderhandse opslag op matchpunt en Nadal uitgedaagd

Dag drie vannacht alweer op de US Open, het vierde en laatste grandslamtoernooi van het jaar, en het werd een nacht om niet snel te vergeten. Verschillende spelers stalen op hun manier de show en er was uiteraard ook weer heel wat drama.

Op court 13 hield het publiek de adem in toen Johanna Konta in de tweede set op setpunt voor Tsvetana Pironkova plots neerstuikte. Een dokter kwam meteen de baan op en de Britse nummer 14 kwam er zonder al te veel kleerscheuren vanaf. Het bleek uiteindelijk 'maar' om een warmteklop te gaan. Konta won de wedstrijd zelfs nog in drie sets van de Bulgaarse, 6-2 5-7 6-2.

Niet veel later kon het publiek in het Arthur Ashe Stadium smullen van de partij tussen showman Gaël Monfils en Jan Satral. Het Franse tiende reekshoofd staat altijd garant voor spektakel, maar ook de Tsjechische nummer 226 van de wereld liet aardige dingen zien. Toen hij een korte dropvolley van Monfils heerlijk weglegde, kreeg hij van Monfils zelfs een high five.

Dé match van vannacht was ongetwijfeld die tussen de Chinese Saisai Zheng en de Oekraïense Katerina Bondarenko. Beide dames stonden meer dan drie uur op het hardcourt na een thriller van jewelste. En alsof er nog geen spanning en animo genoeg was, deed Bondarenko er nog een schepje bovenop. Nota bene op matchbal wilde de nummer 59 van de wereld op de verrassing spelen. Ze probeerde Zheng uit haar lood te slaan met een onderhandse tweede opslag. Helaas voor de Oekraïense zeilde haar service buiten de lijnen. Gevolg: een dubbele fout. Gelukkig voor Bondarenko wist ze de partij alsnog winnend af te sluiten (nadat Zheng in de tweede set al drie matchballen liet liggen), 7-5 6-7 (5/7) 7-5.

De nacht in stijl afsluiten deed Rafael Nadal. De Spanjaard had weinig moeite met de Italiaan Andreas Seppi en lijkt na zijn blessure helemaal terug, 6-0 7-5 6-1. 'Rafa' werd na zijn partij uitgedaagd om het nieuwe peperdure dak - dat door de regen voor het eerst gesloten werd - te raken. De nummer vijf van de wereld aanvaardde de challenge, maar faalde grandioos.