Eén dag na akkoorden van Minsk: minstens 11 doden in Oekraïne

Op het terrein is nog niks te merken van de gisteren gesloten akkoorden.
REUTERS Op het terrein is nog niks te merken van de gisteren gesloten akkoorden.
Bij gevechten in het pro-Russische oosten van Oekraïne zijn op 24 uur tijd acht Oekraïense soldaten en drie burgers omgekomen, ondanks de vredesakkoorden die gisterochtend in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn ondertekend, zo blijkt uit een eerste balans van Kiev en de separatisten.

"Oekraïne heeft bij bombardementen en gevechten acht soldaten verloren en er raakten er nog eens 34 gewond", aldus militaire woordvoerder Vladislav Seleznev op een persontmoeting. Volgens het stadsbestuur van Loegansk zijn bij bombardementen op die stad drie burgers gedood en vijf gewond.

De Contactgroep voor Oekraïne, bestaande uit gezanten van Oekraïne, Rusland en van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), had gisteren in de Wit-Russische hoofdstad Minsk met de separatistische rebellen uit het oosten van Oekraïne een stappenplan voor vrede ondertekend. Er werden onder meer afspraken gemaakt over een wapenstilstand die zondag 15 februari om middernacht moet ingaan.

Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov had Moskou nochtans liever gehad dat er onmiddellijk een einde werd gemaakt aan de gevechten in het oosten van Oekraïne. Dat liet hij verstaan in het Russische dagblad Kommersant.

"In de praktijk erg lastig"

De separatistische rebellen, die al tien maanden het Oekraïense leger bevechten, hadden evenwel gezegd dat het in de praktijk erg lastig is om nog voor zondag een effectief staakt-het-vuren in te stellen. De separatisten "hebben hun verzoek kenbaar gemaakt, waarnaar geluisterd moest worden", aldus de woordvoerder, die ook liet verstaan dat de Russische president Vladimir Poetin "een belangrijke inspanning heeft geleverd om de rebellen over te halen tot het onderteken van het document".

Naast de wapenstilstand, voorziet het in Minsk overeengekomen akkoord onder meer ook het terughalen van zware wapens, het instellen van een gedemilitariseerde zone, grenscontroles, en een herziening van de Oekraïense grondwet.