Het omvallen van Silicon Valley Bank zorgt voor paniek op de beurzen.
Volledig scherm
Het omvallen van Silicon Valley Bank zorgt voor paniek op de beurzen. © REUTERS / Getty Images

Economen waarschuwen dat 186 Amerikaanse banken zelfde lot riskeren als Silicon Valley Bank

Economen waarschuwen er in een rapport voor dat bijna tweehonderd Amerikaanse banken gelijkaardige risico’s lopen als die waardoor Silicon Valley Bank (SVB) is omgevallen. Onder meer de ‘The Wall Street Journal’ bericht over de studie waaraan professoren van de gerenommeerde universiteiten Stanford en Columbia meewerkten.

45 reacties

 • Patrick Neuwirth

  5 dagen geleden
  Geld terug onder de matras steken
 • Johan Aerts

  6 dagen geleden
  Dat banken niet te vertrouwen zijn is wel overduidelijk. Bedriegen, manipuleren het is hun niet vreemd nietwaar.
 • Leo Legrelle

  6 dagen geleden
  Heb ooit in een ouder artikel van HLN gelezen dat indien alle Belgen tegelijk hun bankgelden zouden opvragen er slechts 12 op honderd dit kunnen krijgen, 12% enkel he jongens. Dus de 88% andere niets!!
 • gust van langenhove

  6 dagen geleden
  Dat probleem van zo veel banken op de fles , ons land heeft nog twee groot banken KBC en Belfus een staats bank en BNP is Frankrijk ,
 • Jelle Vanstraelen

  6 dagen geleden
  Crisis in 2008 was door banken die onvoorstelbare risico's namen. Nu is het door een bank die zijn geld in staatsobligaties vastzetten, die als meest veilige investering gelden. Alleen moet je je dan wel indekken tegen een stijgende rente, wat ze niet deden. Kort geld (deposito) omzetten in lang geld (leningen) is basis van elke bank. Eerder risicoloos, behalve als iedereen gelijk zijn geld wil opvragen. Dat kan geen enkele bank aan.
 1. Moet je bezorgd zijn om de stabiliteit van je eigen bank nu problemen naar Europa overwaaien? Expert legt uit
  PREMIUM

  Moet je bezorgd zijn om de stabili­teit van je eigen bank nu problemen naar Europa overwaaien? Expert legt uit

  Amper enkele dagen na het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank, is het aandeel van Credit Suisse in vrije val gegaan. Gaat de Zwitserse bank andere Europese banken meesleuren? Stevenen we af op een nieuwe bankencrisis? En dreigt mijn bank ook te wankelen? We vragen het aan HLN-expert Pascal Paepen, professor Bank en Beurs aan de KU Leuven en oprichter van spaarvarkens.be. “Nu in paniek verkopen op het laagste niveau, dat moet je niet doen.”