ECDC: helft van alle coronabesmettingen in Europa is straks omikronvariant
De omikronvariant van het coronavirus zal in de komende maanden verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van alle coronabesmettingen in Europa. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC.
Lees al het nieuws over het coronavirus in dit dossier.
De omikronariant heeft meerdere veranderingen (mutaties) aan de uitsteeksels waarmee het coronavirus een lichaamscel vastgrijpt en binnendringt. Die aanpassingen “maken het heel waarschijnlijk dat antistoffen van een doorgemaakte besmetting of van vaccinatie minder goed werken”, meldt het ECDC. Deze virusvariant lijkt zich aanzienlijk sneller te verspreiden dan de deltavariant, die nu goed is voor vrijwel alle besmettingen.
“Hoe groter het ‘groeivoordeel’ van omikron over delta en hoe groter de circulatie in de EU is, hoe korter het zal duren vooraleer omikron de meeste coronabesmettingen veroorzaakt”, is te lezen in een persbericht op de ECDC-site.
De ECDC geeft intussen aan dat ze de verspreiding van de variant blijft monitoren. “Er blijft een groot aantal factoren die de dynamiek van de situatie kan veranderen, en de bewijzen die we tot nu hebben zijn beperkt”, zegt ECDC-directeur Andrea Ammon.
Hij pleit voor een “gelaagde aanpak” om de verdere verspreiding te vertragen: vaccinatie, voldoende afstand bewaren, een goede ventilatie en telewerk. “Met tijdelijke reisgerelateerde maatregelen moet voorzichtig omgesprongen worden, en die moeten herbekeken worden zodra nieuwe bewijzen opduiken”, klinkt het nog.
Volgens de Europese organisatie zijn tot nu toe 352 omikrongevallen vastgesteld in 27 landen. In de Europese Unie en de Europese Economische Zone, waarbij bijvoorbeeld ook Noorwegen behoort, is de variant gevonden bij zeventig mensen in dertien landen. Nederland is met zestien gevallen koploper. De andere landen zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Portugal, Spanje en Zweden.
De meeste positief geteste mensen zijn onlangs in Afrika geweest. Voor zover bekend is niemand ernstig ziek geworden of overleden door toedoen van de variant. Buiten de EU en de Europese Economische Zone zijn 282 omikrongevallen vastgesteld in veertien landen.
Bekijk ook: Van Ranst: “Afwachten wat gevolgen van omikron bij ons zijn”
In dit Zuid-Afrikaans lab werd omikron-variant ontdekt:
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat zal het Overlegcomité vandaag doen met de drastische voorstellen van de GEMS? Premier De Croo wil “geen heilige huisjes meer”
Premier Alexander De Croo (Open Vld) roept het Overlegcomité opnieuw vervroegd samen om te overleggen over de coronasituatie. Dat bevestigt het kabinet van de eerste minister. De vergadering gaat vandaag door in het Egmontpaleis en start om 9 uur. Expertengroep GEMS legt alvast drastische maatregelen op tafel, zo blijkt uit een voorlopig advies dat is gelekt. Ze stellen onder meer een “afkoelingsperiode” in het onderwijs voor - inclusief de sluiting van het lager onderwijs voor 10 dagen. Verder zou bijvoorbeeld de horeca volgens de experten beter al om 20 uur sluiten. Het is lang niet duidelijk of de verregaande voorstellen ook zullen worden gevolgd. -
Moere/Sint-Amandsberg/Varsenare
ASSISEN LIVE. Aanklager vordert levenslang en 15 jaar terbeschikkingstelling voor Alexander Dean (29): “Het maximum binnen m’n wettelijke mogelijkheden”
Bijna 5 jaar na de feiten verschijnt Alexander Dean (29) uit Varsenare voor het hof van assisen in Brugge voor viervoudige moord. De bodybuilder bracht op 25 juli 2017 z’n ex-liefje Maïlys Descamps (18) en haar grootouders Gery Cappon (68) en Marie-José Vanleene (64) om het leven in Moere. De nacht voordien had hij ook al fotograaf Jeroen Verstraete (39) doodgestoken in Sint-Amandsberg. Dean werd woensdagavond schuldig bevonden aan viervoudige moord en foltering van de fotograaf. Donderdagnamiddag kent hij z’n straf. Volg alles hieronder in onze liveblog. -
Showbizz3
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
-
Alfa, delta en nu ook omikron: hoe snel rukten de (dominante) voorlopers van de nieuwe variant op? En zal het lang duren voordat omikron dominant is?
Alfa, bèta, gamma, delta en omikron: de wereld heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) inmiddels vijf ‘variants of concern’ gekend. Vooral de alfa- en deltavariant hebben ons land geteisterd en de omikronvariant is goed op weg om hetzelfde te doen. Nooit eerder had een variant immers zoveel mutaties als omikron heeft. “In Zuid-Afrika zie je de curve daardoor steil omhoog gaan”, legt viroloog Marc Van Ranst (Rega Institute) uit. -
Vier gevallen met omikronvariant geregistreerd in ons land, zes verdachte stalen worden verder onderzocht
Viroloog Emmanuel André meldt dat er een vier bevestigde besmettingen zijn geregistreerd in ons land. Het gaat om twee clusterbesmettingen. Nog eens zes stalen worden als ‘verdacht' aangeduid, maar worden verder onderzocht. -
Voormalige koning Juan Carlos keert (even) terug naar Spanje
De gepensioneerde Spaanse koning Juan Carlos brengt vandaag voor het eerst in bijna twee jaar tijd een bezoek aan zijn vaderland. Dat meldt het Spaanse koningshuis. De koning verliet in 2020 plotseling en met onbekende bestemming het land, nadat hij in opspraak was geraakt over transacties met onder meer Saoedi-Arabië. -
Spaargids.be
Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt.