Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB).
Volledig scherm
Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB). © AFP

ECB houdt rente ongewijzigd ondanks oplopende inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de belangrijkste rentetarieven en zijn steunprogramma’s ongemoeid gelaten, ondanks de flink opgelopen inflatie in de eurozone. Alle ogen in de financiële wereld zijn daarom gericht op de toelichting die ECB-president Christine Lagarde later op donderdag zal geven op het nieuwe rentebesluit. Daarin kan ze mogelijk meer duidelijkheid verschaffen over wat de ECB later dit jaar gaat doen om de flinke prijsstijgingen te beteugelen.

10 reacties

 • peeters jos

  2 maanden geleden
  Zonder ECB beleid van 0% (en niet enkel ECB) zaten we de laatste 2 jaar al in crisis door sluitingen, jobverlies. Dit beleid heeft ons succesvol door corona geloodst. Dat nu ne zot in Rusland de wereld in oorlog heeft gestort met energie- en voedselcrisissen dat lijkt niemand hier te erkennen. Neen, "waarom "ik" geen goedkoop energie en voedsel"? De wereld zit heel wat complexer in elkaar dan wat velen op een HLN forum doen vermoeden. En stop de aluhoedjes theorieën.
 • Lisette Theunis

  2 maanden geleden
  Madame Soleil deed vele jaren niets anders dan overheden en banken gratis miljarden euro's leningen verschaffen. Dit op de kap van al de spaarders. Vandaag kan ze geen kant meer uit. Door de vele sancties tegen Rusland, en eerdaags ook die van olie en gas, gaat gans de eu. een veel te hoge inflatie bezorgen. Het jaren aanhouden van de 0 rente wordt zo nog onze ondergang. Hierdoor staat er momenteel een diepe crisis aan te komen. Lagarde zelf zal van een crisis weinig last van ondervinden..
 • piet devlieger

  3 maanden geleden
  De vernietiging van Europa begint op kruissnelheid te geraken. De doelen zullen bereikt worden, hoe dan ook. Ik verga echt van medelijden als ik aan onze nakomelingen denk - die ik zelf nooit wilde - ze zullen zwarte sneeuw zien die niet zal verdwijnen.
 • An Vanden Bossche

  3 maanden geleden
  In 2011 heeft de ECB besloten de spaarders te laten opdraaien via financiële repressie ( geldontwaarding groter dan intrest). De Belgen, als grootste spaarders van Europa zijn hiervan de dupe. Volgens sommige partijen is dat nog niet genoeg en moeten belastingen op sparen nog verhoogd worden: dat zijn extreme maatregelen uit onwetendheid.
 • David Hermans

  3 maanden geleden
  Ze zijn in grote mate zelf verantwoordelijk voor de huidige hoge inflatie, de bende prutsers... (de pyromaan die nu moet gaan blussen zoals Geert Noels eerder al zei). Zij die schermen met hyperinflatie weten niet waarover ze spreken. Zelfs in de jaren '70 hebben we dat niet gekend. We spreken dan over een inflatie van 50 tot 100% en meer. Met internationale munten als de euro of de dollar is dat gewoon ONMOGELIJK want dan krijgen we een volledige ineenstorting van onze economieën...