Exclusief voor abonnees

Dury heeft van Essevee fluitende volière gemaakt

Francky Dury.
Photo News Francky Dury.

Plezier hebben in het leven, daar gaat het om. In de liefde, in het werk, op de fiets, in het voetbal. Lol is het geheime wapen van twee weireldploegskes: KV Oostende en Zulte Waregem. Ze betreden het veld als kinderen met sneeuwpret en dartelen de tegenstanders het bos van hun stunteligheid in.

Vooral de wedstrijden van Zulte Waregem zijn een feest voor de democratie. Beperkt in middelen, bescheiden infrastructuur, uithoek van het land. Wel herfstkampioen met voorsprong. Ook deze zondag kon het plezier niet op in de topwedstrijd tegen Anderlecht. Er werd demonstratief voetbal gespeeld alsof de Gaverbeek een tangotempel was. Anderlecht droop alweer vreugdeloos van het veld.

Er zit weinig hoempapa aan Francky Dury. De coach komt meestal niet verder dan een grimas als lachje en een high five bij een doelpunt. Hij kan niet dansen. Als je hem ziet lopen, denk je aan een griffier met protestantse arbeidsmoraal. Er zal ook dit jaar zeker een burgerlijke kerstboom in zijn huiskamer staan.

Dury haalt het beste uit zijn spelers, uit Leye en Lepoint, uit Cordaro en De fauw. Hij heeft van Essevee een fluitende volière gemaakt. De selectie is pretentieloos, maar swingt al een half seizoen. Zelden een dooie boel, in het Regenboogstadion. Terwijl de coach er juist graag bij staat als halve dooie. Zulte Waregem ook als optisch bedrog.

Het contrast met Anderlecht is pijnlijk groot. Geen spat plezier in de paars-witte gezichten. De ziel is weg, uit het voetbal en het leven. RSCA lijkt wel een rouwkamer.
Wagner in Neerpede.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis