Duizenden toeristen vast op Thaise eilanden door overstromingen

EPA
Door overstromingen en modderlawines in het zuiden van Thailand zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen. Duizenden toeristen zitten vast in vakantieoorden, meldden de autoriteiten.

De overstromingen die de modderlawines veroorzaken, duren al een week. Het treinverkeer naar de regio is gestremd en drie luchthavens zijn gesloten, onder meer die van het bij toeristen zeer populaire eiland Koh Samui. Enkele andere toeristische bestemmingen, waaronder Krabi, Phuket, Phang Nga en Ranong, hebben ook te maken met zware regenval.

De Thaise marine heeft schepen naar het gebied gestuurd om toeristen en lokale bewoners te evacueren. Ongeveer 265.000 mensen zijn in meer of mindere mate gedupeerd door de overstromingen. Tachtig districten werden uitgeroepen tot rampgebied. De zware regens duren nu al een week.

Belgen
Er is voorlopig geen melding van Belgische toeristen die vastzitten in de zuidelijke provincies van Thailand als gevolg van de overstromingen. Een groep klanten van Thomas Cook op rondreis zat begin vorige week op het eiland Koh Tao, maar dat was nog voor de overstromingen. Zij bevinden zich intussen meer in het noorden van Thailand. Twee klanten van Jetair moesten door het noodweer wel enkele nachten langer in hun hotel op het eiland Koh Samui blijven, maar zij kunnen woensdag terugkeren naar België.

Thomas Cook heeft klanten die volgende week vertrekken voor een rondreis door Thailand. "Onze agenten ter plaatse volgen de situatie op de voet en houden ons op de hoogte", zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. "Mocht het noodweer aanhouden, kunnen we het reisschema flexibel aanpassen en eerst naar niet getroffen gebieden trekken."

De federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken raadt op zijn website Belgen die naar het zuiden van Thailand trekken, aan contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappijen om de stand van zaken te kennen.

De grote hoeveelheden neerslag in het zuiden van Thailand zijn zeer ongewoon voor de tijd van het jaar. Op Koh Samui is het in maart normaal gesproken kurkdroog. (anp/belga/vsv/kve)

EPA
EPA
EPA
REUTERS
REUTERS
EPA
EPA