Duizenden passagiers overnachten op luchthavens

AFP
De sneeuw hindert het luchtverkeer in heel Europa. Duizenden passagiers hebben de nacht noodgedwongen doorgebracht op luchthavens, onder andere op Brussels Airport.

Op de Parijse luchthaven Roissy/Charles-de-Gaulle hebben de vertrekkende en aankomende vluchten vanochtend vertraging vanwege de sneeuw. Honderden reizigers, van wie de vluchten na de sluiting van de Londense luchthaven Heathrow omgeleid werden via Roissy, moesten de nacht doorbrengen in de luchthavengebouwen. De vertragingen gaan van 30 minuten tot een uur. Alle banen zijn open en alle ontdooiingsmachines zijn operationeel.

Op vraag van de Direction générale de l'Aviation civile (DGAC) annuleerden de luchtvaartmaatschappijen vandaag een kwart van hun geplande vluchten tussen 8 en 16 uur.
 
Heathrow
Gisteren werden in totaal de vluchten van zowat 5.200 passagiers naar Roissy omgeleid, hoofdzakelijk vanwege de sluiting van Heathrow. Van die 5.200 mensen brachten ongeveer 2.500 passagiers de nacht door in een hotel. Voor de anderen werd een slaapplaats gezocht in nabijgelegen scholen of in de luchthaven. Ook werden matrassen en toiletbenodigdheden uitgedeeld, terwijl nog anderen verkozen de Eurostar te nemen.
 
Op de luchthaven van Orly werd vanochtend vroeg een baan sneeuwvrij gemaakt, waardoor de vluchten vertragingen van gemiddeld 30 minuten hadden.
 
Het busverkeer in de Parijse buitenwijken ligt sinds gisteren stil. In Parijs zelf rijden de bussen wel, maar de sneeuw op de wegen rond Parijs maakt de ritten moeilijk.
 
Andere landen
Op de luchthaven van het Duitse Frankfurt werden vanochtend vroeg dan weer 450 van de zowat 1.300 vluchten geannuleerd. Honderden reizigers wachten in de terminals op het vertrek van hun vlucht.
 
Op Schiphol brachten vannacht tussen 500 en 1.000 reizigers de nacht door op veldbedden achter de paspoortcontrole, in de hoop dat zij vandaag alsnog naar hun bestemming kunnen vliegen.

In Nederland adviseren de spoorwegen vroege reizigers die vanochtend vanuit Utrecht aan een treinrit willen beginnen, hun reis voorlopig uit te stellen. Vanuit Utrecht rijden minder treinen en met grotere vertraging, omdat het spoor in Midden- en West-Nederland hinder ondervindt van de sneeuw die vannacht viel.
 
Elders in Nederland begint het treinverkeer op gang te komen, waarbij net als gisteren wordt gereden volgens de aangepaste dienstregeling. (afp/sam)