Duizenden mensen ontvluchten het stijgende water in de Balkan

EPA
In Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Servië hebben duizenden mensen hun huis vannacht moeten verlaten om te ontsnappen aan het stijgende water. De overstromingen hebben al aan minstens 47 mensen het leven gekost, maar er zijn nog altijd enkele mensen vermist.

In Bosnië-Herzegovina moesten zowat 11.000 mensen in veiligheid worden gebracht. Ongeveer een miljoen van de 3,8 miljoen inwoners van het land zijn volgens de overheid getroffen door de watersnoodramp. In Servië hebben 10.000 inwoners van het zwaar getroffen stadje Obrenovac hun huis moeten ontvluchten. In Kroatië heeft de Sava meerdere dorpen overspoeld. Er werd ook een tweede slachtoffer genoteerd in het land.

Overstromingen
Er wordt gevreesd voor nieuwe overstromingen in de Servische steden die langs de rivier Sava liggen. Het hoogwater zou in de loop van de dag ook de hoofdstad Belgrado bereiken, waar de Sava uitmondt in de Donau. Alles wordt in het werk gesteld om de dijken te verstevigen.

De overstromingen op de Balkan zijn het gevolg van de hevige regenval in de regio. In de drie Balkan-landen heeft het op drie dagen tijd evenveel geregend als normaal gezien in de volledige maand mei.

Schade
De overstroming is volgens de Bosnische regering de zwaarste sinds het begin van de registraties. De schade voor de boeren zou volgens lokale landbouworganisaties enkele miljarden euro's bedragen.

Ondertussen blijven ook de verschoven landmijnen zorgen baren. Alma Al-Osta van de organisatie Handicap International roept de mensen op voorzichtig te zijn. "In de overstroomde gebieden weten we niet meer waar de mijnen zich bevinden en we weten ook niet hoe en waar we ernaar gaan zoeken. We geven twee adviezen aan de bevolking: als ze hun huis schoonmaken, moeten ze heel voorzichtig zijn en ze mogen niet door het water waden", klinkt het.

Hulpacties
Het Consortium 12-12, dat een aantal organisaties verenigt in het kader van noodhulpsituaties, plant geen gecoördineerde actie in het kader van de overstromingsramp in Servië en Bosnië. Ook bij de individuele leden blijven speciale acties voorlopig grotendeels uit. Dat viel te horen bij woordvoerders van onder meer Consortium 12-12, Unicef België, Oxfam, Caritas en Dokters van de Wereld. Wie hulp wil bieden, kan steeds terecht bij hulporganisaties.

Een woordvoerder van Consortium 12-12 stelde dat er "zeker geen" gecoördineerde actie komt in het kader van de natuurramp. "We hebben ook geen organisaties ter plaatse", luidt het. Bij het Consortium viel wel te horen dat "een zusterorganisatie in Duitsland wel actie onderneemt, maar er is dan ook een nauwere band met de getroffen landen".

"We hebben er nog geen zicht op of er speciale hulp zal geboden worden", verklaarde een woordvoerster van Unicef. "Momenteel zijn er nog geen acties gepland, maar dat kan in de toekomst wel nog veranderen. Er zijn wel zes mensen van Unicef op het terrein die actief monitoren welke noden er precies zijn. Afhankelijk daarvan is het mogelijk dat Unicef België later nog actie onderneemt."

AFP
AFP
EPA
AFP