Een energiecentrale van Uniper in het Duitse Petershagen.
Volledig scherm
Een energiecentrale van Uniper in het Duitse Petershagen. © ANP / EPA

Duitsland overweegt nationalisering van drie energiebedrijven

De Duitse regering overweegt energieconcern Uniper volledig over te nemen. Het bedrijf klopte eerder al aan in Berlijn voor meer overheidssteun, omdat Rusland de toevoer van gas naar Europa afknijpt. Nu denkt het kabinet van bondskanselier Olaf Scholz erover een belang te nemen van meer dan 50 procent in Uniper, bevestigt het energiebedrijf na mediaberichten. Volgens Bloomberg worden ook overnamegesprekken gevoerd met VNG AG en Securing Energy for Europe GmbH (voorheen Gazprom Germania).

5 reacties

 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Als ze in de schulden zitten worden ze genationaliseerd zodat de burger er voor opdraait. En als ze terug winst maken worden ze terug geprivatiseerd. Maar van die opbrengst ziet de burger niets terug.
 • Steven De Bruyne

  3 maanden geleden
  Ik vind ook dat een overheid verplicht moet worden om basisvoorzieningen te garanderen (water, elektriciteit, gas, wegen, gezondsheidszorg ...). Als blijkt dat de vrije markt er een potje van bakt, moet de overheid daarom kunnen ingrijpen, en nationalisering moet mogelijk zijn, zonder af te glijden naar een communistisch model. Een alternatief zijn heel hoge belastingen op woekerwinsten door deze bedrijven.
 • Luc Lepoudre

  3 maanden geleden
  Eigenlijk zijn ze failliet of zelfs bankroet. Dan is het dus goed om dat af te wentelen op de belastingbetaler door te nationaliseren? Opdoeken die handel zoals bij ieder failliet bedrijf durven ze niet. Komt erop neer dat de buitenlandse leveranciers staatswaarborg krijgen. Zulke kruiperijen worden zorgvuldig verpakt voor de kleine man.
 • Philippe Vanbelleghem

  3 maanden geleden
  het zal de 1ste niet zijn . Von Der Leyen denkt de " slimmerik " uit te hangen door de overwinsten te belasten.
 • Gert Veer

  3 maanden geleden
  Zouden wij hier ook kunnen doen met Engie: een wet stemmen die energiebedrijven verplicht een Belgische meerderheidsparticipatie te hebben en dan de aandelen zéér voordelig opkopen.
 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.