Duitse muur moet burgers tegen vluchtelingen in nieuw asielcentrum beschermen

rv
In de Duitse stad München wordt een muur gebouwd om de burgers te beschermen tegen het "wangedrag en geluid" van het asielcentrum waar komende week 160 migranten naartoe zullen trekken. Dat berichten de Britse media 'The Sun' en 'Daily Mail'. De muur die meer dan 3,5 meter hoog moet worden, wordt vergeleken met de gevallen Berlijnse Muur.

De inwoners van de buitenwijken van Neuperlach Süd hebben zelf campagne gevoerd voor de komst van de muur. Tot hun frustratie hadden autoriteiten beslist dat 160 jonge alleenstaande migranten geplaatst zouden worden in een nieuw asielcentrum op honderd meter van de residentie waar zij wonen. De inwoners stapten naar het gerecht en kregen hun zin: er zou een muur gebouwd worden om de vluchtelingen van de inwoners te scheiden. De rechter leek overtuigd door hun argumenten. De inwoners waren bang dat met de komst van het centrum de waarde van hun huizen zou dalen en vreesden het lawaai en het wangedrag van de vluchtelingen. Ze wilden conflicten zoals elders in Duitsland vermijden.

Sinds begin dit jaar zouden er in Duitsland al 1.800 aanvallen geweest tegen asielzoekers. Bij 200 aanvallen liepen de vluchtelingen ernstige lichamelijke verwondingen op. Zo waren er in Bautzen, in Oost-Duitsland twee incidenten waarbij twee neo-nazi's vluchtelingen achtervolgden door de straten, hen beledigden en stenen gooiden. Afgelopen vrijdag sloeg een groep van dertig rechtse activisten in het Oost-Duitse Heidenau drie jonge Afghaanse vluchtelingen in mekaar. Volgens critici is de muur het zoveelste bewijs dat steeds minder Duitsers akkoord gaan met de vluchtelingenpolitiek van bondskanselier Angela Merkel.

Berlijnse Muur
De muur wordt vergeleken met de Berlijnse Muur uit de Koude Oorlog. Die viel in 1989 en scheidde West-Duitsland van het communistische Oost-Duitsland. Volgens ingenieurs is de nieuwe muur hoger dan de Berlijnse om geluidsdemping te garanderen.