Dubai weigert bodyscanners op luchthavens wegens islam

UNKNOWN
Op de twee luchthavens van Dubai zullen geen bodyscanners worden ingezet, omdat ze in tegenspraak met de islam zijn. Dat meldden lokale media op basis van het hoofd van de veiligheid van de luchthavens, Ahmad Mohammad Bin Thani. De zogenoemde full-body scanners zullen ook niet worden ingezet om de privacy van de passagiers te waarborgen en uit respect voor hun persoonlijke vrijheid.

De bodyscan laat zien of er aan het lichaam en kleding van een passagier onregelmatigheden zijn. Volgens Bin Thani zijn de veiligheidsmaatregelen op de vliegvelden in overeenstemming met internationale standaarden en zullen er voorlopig geen grote wijzigingen in het veiligheidsbeleid plaatsvinden. De krant Gulf News meldde echter dat de luchthavens overwegen wel camera's met gezichtsherkenning in te zetten.

Controversieel
De Verenigde Staten hadden aangedrongen op bodyscanners, nadat een Nigeriaan vorig jaar op eerste kerstdag bijna explosieven tot ontploffing had weten te brengen in een vliegtuig, dat onderweg was van Schiphol naar Detroit. Verscheidene landen, waaronder Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, hebben de technologie getest. De machines blijven controversieel vanwege de privacy.

Variant
Op Schiphol wordt gebruikt gemaakt van een variant waarbij de contouren van het lichaam niet worden weergegeven. Deze zogenoemde security scan toont geen beelden van de passagier zelf, maar geeft alleen aan waar op het lichaam mogelijk verboden voorwerpen worden gedragen. (anp/kve)

UNKNOWN
UNKNOWN