Drie maanden na stille dood schieten iPod Classic-prijzen omhoog

Wijlen Steven Jobs stelt de nieuwe iPods voor, september 2010.
AFP Wijlen Steven Jobs stelt de nieuwe iPods voor, september 2010.
Nog op zoek naar een origineel en stilaan vintage kerstcadeau? Rep u dan als de bliksem naar een tweedehandssite in uw buurt en koop de allerlaatste iPod Classics. Maar weet dat het een aanslag op uw bankrekening kan worden, aangezien het in september stopgezette Apple-icoon tegenwoordig voor meer dan het dubbele van de prijs over de toonbank gaat.

9 september 2014. Een datum die bij de die hard-fans in het geheugen gegrift staat als de dag waarop Apple in stilte afscheid nam van de iconische iPod Classic. 160 gigabyte geheugen, goed voor 40.000 mp3's en zelfs een video hier en daar.

De eerste iPod - die toen nog niet het achtervoegsel 'Classic' droeg - kwam er in oktober 2001. Acht jaar later, in september 2007, introduceerde Apple de zesde generatie, die vanaf dan wel een 'Classic' werd, aangezien toen ook de iPod Touch werd ingevoerd. Drie maanden daarvoor was ook al de iPhone voorgesteld. Sommigen zagen in die combinatie toen al het begin van het einde voor de iPod Classic. Maar de klassieker gaf niet op en kreeg in 2009 zelfs een geheugenupgrade tot 160 gigabyte. Tot die septemberdag, enkele maanden geleden. Apple liet weten dat er geen onderdelen voor de iPod Classic gemaakt zouden worden, en het product verdween ook uit de Apple Store.

Nostalgie

Maar zoals een oude economische wetmatigheid het stelt: hoe schaarser het aanbod, hoe hoger de prijs. En dat geldt dus ook voor de iPod Classic. Want vandaag staat het toestel nog steeds te koop op webwinkels als Amazon of eBay. Niet alleen tweedehands, maar ook in ongeopende verpakking. En vooral die prijzen swingen stilaan de pan uit.

Ging de laatste versie in september nog bij Apple de deur uit voor 249 dollar, vandaag betaal je al gauw prijzen tot 500 dollar. Een nog oudere 120-gigabyte-versie wordt zelfs aan 595 dollar aangeboden. De Britse krant The Guardian wist zelfs exemplaren van 670 pond - een slordige 850 euro - te spotten. Tweedehands gaan de iPods iets goedkoper van over de toonbank, al betaal je er nog altijd ongeveer de nieuwprijs voor.

Er zijn verschillende redenen te bedenken voor de populariteit van de iPod Classic. Vooreerst is er de gigantische geheugenopslag, die op dit moment door geen enkel ander draagbaar Apple-product wordt geëvenaard. Het dichtst in de buurt komt de nieuwe iPhone met 128 gigabyte intern geheugen. En de iPod Touch, zeg maar de opvolger van de Classic, moet het zelfs in zijn zwaarste versie met 'amper' 64 gigabyte doen. Ook het feit dat je in tegenstelling tot de streamingdiensten al je muziek gewoon offline ter beschikking hebt, vinden sommige gebruikers een grote troef (Spotify biedt bijvoorbeeld wel de mogelijkheid om nummers lokaal op te slaan, maar enkel in de betalende versie).

En er is natuurlijk ook gewoon het vintage- en nostalgie-effect, waarbij gebruikers terugkeren naar de tijd dat nog niet alles en iedereen 'smart' was en altijd en overal in de cloud tot je beschikking stond. Of zoals Will Dunn van het magazine 'Stuff' het in januari vorig jaar al noemde: "De iPod Classic biedt mij een afleidingsvrije luisterervaring." Beter hadden we het zelf niet kunnen zeggen.

Jobs met een van de eerste generaties van de iPod.
AP Jobs met een van de eerste generaties van de iPod.