Drie doden bij steekpartij Dendermonde, gewonden buiten levensgevaar

UNKNOWN

De steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde, heeft drie dodelijke slachtoffers geëist, en geen vier, zoals eerder werd gemeld. Het dodental blijft op drie (twee kinderen en een begeleidster) en de zwaargewonde slachtoffers zijn niet langer in levensgevaar. Dat zegt gouverneur André Denys. De 20-jarige dader is opgepakt maar werkt niet mee met het onderzoek. De man lacht met de speurders en gedraagt zich bijzonder vreemd.

Messteken
Tien kinderen en twee volwassen werden naar zes verschillende ziekenhuizen overgebracht met zware verwondingen. Ze liepen allen zware messteken op en werden geopereerd.

Buiten levensgevaar

Een 20-jarige man - naar verluidt met een psychiatrisch verleden - drong vanmorgen binnen in OCMW-kinderdagverblijf Fabeltjesland en de naschoolse opvang De Rakkertjes en begon er in het wilde weg uit te halen met een mes. Twee peuters en een volwassene overleden ter plekke. Twaalf anderen, tien kinderen en twee volwassenen, raakten gewond. Ze kregen een groot aantal messteken en hun verwondingen waren bijzonder ernstig. In het dagverblijf waren 18 kinderen tussen 0 en 3 jaar en 6 personeelsleden aanwezig.

The Joker
De dader was vanmorgen vroeg al gesignaleerd in het centrum en het station van de stad met wit geschminkt gezicht, zwarte ogen en felrood haar. In de Engelstalige pers kreeg hij daarom de bijnaam 'The Joker', naar de laatste filmrol van Heath Ledger in 'The Dark Knight'. Het was gisteren exact een jaar geleden dat Ledger aan een overdosis drugs overleed.

Inlichting
Om 10 uur kwam de moordenaar op de fiets aan bij het dagverblijf. Hij zei dat hij een inlichting wilde vragen en raakte zo de baby-afdeling binnen. Meteen begon hij in het wilde weg te steken met zijn mes. De man trok vervolgens naar een tweede afdeling en viel ook daar kinderen aan. Na een korte vluchtpoging met de fiets is hij rond 11.30 uur opgepakt bij de Aldi in Lebbeke.

Dader gewond
Toen de dader overmeesterd werd, raakte hij gewond. Hij is naar het ziekenhuis in Aalst gebracht en werd daar verzorgd. Hij kon daar kort na de middag al ondervraagd worden. Over zijn motieven is nog niets bekend. De volgens ooggetuigen "extreem magere man" gedroeg zich erg rustig.

Geen drank noch drugs
Hij is afkomstig uit Dendermonde en zou een psychiatrisch en gerechtelijk verleden hebben. Bronnen zegden aanvankelijk ook dat hij onder invloed van drank en drugs was, maar het parket ontkent dat. Er is ook sprake van banden met de extreem-rechtse organisatie BBET. Tijdens zijn ondervraging doet hij naar verluidt erg lacherig. Hij verschijnt straks voor de onderzoeksrechter.

Alle scholen afgesloten
Burgemeester van Dendermonde Piet Buys: "De slachtoffers worden verzorgd. De niet-gewonden zijn overgebracht naar een bijzonder opvangcentrum. Zij zijn in shock en hebben uiteraard psychische bijstand nodig." De politie rukte massaal uit en schakelde een politiehelikopter in. Het medisch rampenplan werd afgekondigd. Ziekenwagens reden af en aan. Onmiddellijk werden alle scholen, kinderdagverblijven en rusthuizen in de regio afgesloten.

Noodnummer en opvang voor ouders
De ouders van de kinderen die in het verblijf opgevangen werden, moeten verzamelen in dienstencentrum de Zonnebloem in de Breestraat in Dendermonde. In de ziekenhuizen werden van hen digitale foto's gemaakt. De ouders moesten in het opvangcentrum hun kinderen herkennen, ze mochten hen niet meteen bezoeken om chaos in de ziekenhuizen te voorkomen. Er is nu nog één noodnummer waarop familie en verwanten terechtkunnen: 052/26.27.05.

Maandag herdenkingsplechtigheid
Burgemeester Buyse heeft twee rouwregisters geopend, één in het stadhuis van Dendermonde en één in het voormalige gemeentehuis van Sint-Gillis. Er komt ook een elektronisch rouwregister. Maandag wordt er ook een herdenkingsplechtigheid georganiseerd op de plaats van de feiten. (belga/bf/mvdb/jv)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
(foto: OCMW Dendermonde)
UNKNOWN (foto: OCMW Dendermonde)
UNKNOWN