Dreigt in uw straat het licht uit te gaan? Hier is het volledige afschakelplan per straat

thinkstock
Als we deze winter met een stroomtekort kampen, dreigt in sommige straten even het licht uit te gaan. De gemeenten die op het afschakelplan stonden, waren al bekend, maar nu maakte Eandis ook een specifiek stratenplan bekend. Zit jouw straat straks in het donker?

Even herhalen: het afschakelplan bevat zes schijven. Als er energieschaarste heerst en de maatregelen om het verbruik te doen dalen niet helpen, zal een eerste schijf zonder stroom gezet worden. Indien nodig volgt later een tweede schijf, enzovoort. De opzettelijke stroompannes zouden tussen 17 en 20 uur plaatsvinden, en zullen maximaal drie uur duren. In principe worden eerst de straten in schijf 6 afgeschakeld, daarna schijf 5 enzovoort.

Op de website van Eandis kan je nu ook kijken of jouw straat effectief op het afschakelplan staat, en in welke schijf die zit. Als jouw woonplaats effectief op de lijst staat, wil dat echter nog niet zeggen dat je ook echt zonder stroom gezet zal worden. Veel hangt af van de manier waarop de netten op dat moment geschakeld zijn, en of de vertreklijn/cabine waarmee je verbonden bent wel of niet in dienst blijft. Maar de lijst - die later nog gewijzigd kan worden - is in ieder geval een goede indicatie.

Zal jij zonder stroom gezet worden? De documenten zijn hieronder te raadplegen of via de website van Eandis. Die is sinds 11.45 uur weer beschikbaar, na een panne als gevolg van de massale belangstelling.

Op piekmomenten telde de website van Eandis tot 55.000 bezoekers. "We hadden verwacht dat er veel interesse zou zijn. Opmerkelijk is wel dat die interesse er vanaf het eerste moment was", aldus woordvoerder woordvoerder Simon Van Wijmeersch. "Dit leeft duidelijk bij de mensen."

U kan makkelijk de lijsten openen in PDF en vervolgens uw straat zoeken via de zoekfunctie Ctrl+F. Opgelet, deelgemeenten worden niet afzonderlijk weergegeven in de lijst. Die worden getoond bij de moederstad in kwestie. Wordt er geen zoekresultaat weergegeven, dan is uw straat niet betrokken in het afschakelplan.

Geïmpacteerde straten Vlaams-Brabant

Geïmpacteerde straten in Limburg

Geïmpacteerde straten West-Vlaanderen

Geïmpacteerde straten in Oost-Vlaanderen

Geïmpacteerde straten Antwerpen