Dreigt er stroomtekort in België?

Photo News
Energieminister Marie-Christine Marghem (MR) is ongerust over een mogelijk stroomtekort de komende dagen. Vanmiddag houdt ze een spoedvergadering met hoogspanningsnetbeheerder Elia. Dat meldt De Morgen.

Gaat ons licht uit de komende dagen? Het is nog lang zo ver niet, maar de kans bestaat.

De stroombevoorrading van ons land is de komende dagen niet meer verzekerd. Verschillende elementen spelen een rol. In Frankrijk zijn verschillende kerncentrales stilgelegd. In ons land draaien de centrales Doel 3 en Tihange 1 niet.

Bovendien werkt de natuur tegen: de volgende dagen wordt er weinig zon en wind verwacht, zodat de zonnepanelen en windmolens ook weinig stroom kunnen produceren. Om de zaak nog erger te maken: de weerdiensten voorspellen ook een temperatuurdaling deze week, vandaag viel al de eerste sneeuw. Tijdens een winterprik gaat het stroomverbruik omhoog.

"Uit de reeds uitgevoerde analyses van Elia blijkt dat er vandaag geen probleem van bevoorrading zal zijn. Maar we moeten alert blijven", laat energieminister Marghem weten in een persbericht. "Er is vanmiddag een vergadering gepland en de volgende dagen wordt de situatie verder opgevolgd."

Marghem benadrukt dat deze crisissituatie bewijst dat de regering de juiste beslissing heeft genomen door de kerncentrales Doel 1 en 2 vorig jaar niet te sluiten, maar tien jaar langer open te houden. "Zonder die productie zou ons land zich vandaag in een veel complexere situatie bevinden. Dit is het bewijs dat de verlenging van die twee centrales onontbeerlijk was", onderstreept ze.

Zonder Doel 1 en 2 zou ons land zich vandaag in een veel complexere situatie bevinden. Dit is het bewijs dat de verlenging van die twee centrales onontbeerlijk was

Marie-Christine Marghem (MR)