Drama op de beurzen: pond maakt historische duik, alle beurzen zwaar in het rood

Bloomberg
Er heerst regelrechte paniek op de Europese beurzen. Op de beurs van Brussel opende de Bel20-index ruim 9,6 procent lager. Amsterdam en Parijs verloren meer dan 8 procent. In Londen en Frankfurt duurde het meer dan een kwartier alvorens een openingskoers kon gevormd worden. Uiteindelijk opende de beurs van Frankfurt 10 procent lager, de Londense FTSE-index incasseerde een uppercut van bijna 8 procent. Bild berekende dat er zomaar eventjes 5 biljoen dollar aan beurswaarde in rook opging. En ook het Britse pond krijgt zware klappen. De munt beleefde vanochtend de grootste tussentijdse val ooit ten opzichte van de dollar.

Vooral financiële aandelen, zoals banken en verzekeraars, zijn de grootste slachtoffers. ING en KBC verliezen in Brussel meer dan 15 procent, Ageas staat 13 procent lager. Beleggers vrezen dat financiële instellingen veel verliezen zullen lijden door de val van het Britse pond en de waardevermindering van hun Britse activa. Maar ook exportgerichte bedrijven moeten zware klappen incasseren. Staaldraadverwerker Bekaert verliest bijna 10 porcent.

Grote klappen vallen ook op de valutamarkten. Zowel de euro als het Britse pond incasseren mokerslagen. Het pond krijgt zijn grootste klap in 30 jaar en beleefde vanochtend de grootste tussentijdse val ten opzichte van de dollar ooit. Het was ook de meest beweeglijke dag voor de munt ten opzichte van andere valuta, zoals naast de dollar ook de euro en de yen, ooit.

"De Brexit is een ramp op korte en lange termijn"

KBC-econoom Koen De Leus

De Britse munt verloor al 9,5 procent van zijn waarde en kost nog 1,362 dollar. Gisteravond zag het er nochtans goed uit voor investeerders. Er werd een overwinning voor het pro-EU-kamp voorspeld en het pond steeg naar ruim 1,50 dollar - het hoogste peil sinds december 2015. Maar toen de resultaten van het referendum binnenkwamen en 'Leave' stilaan een voorsprong uitbouwde, zakte de munt helemaal weg. Op een bepaald moment was 1 pond nog 1,3467 dollar waard - ongezien sinds 1985.

Euro krijgt tik

Ook de euro ontsnapt niet aan de malaise. De euro krijgt een tik van 3,4 procent en kost nog 1,10 dollar. Beleggers stellen zich vragen over de toekomst van de Europese Unie, en vrezen dat ook andere landen uit de EU zullen stappen. In allerijl vluchten de beleggers naar veilige havens, zoals de Amerikaanse staatsobligaties, de Japanse yen en het goud. Het edelmetaal staat momenteel meer dan 5 procent hoger. Het 'zwarte goud', de olie, vergaat het veel minder goed. De vrees voor een vertraging van de wereldeconomie jaagt de olieprijs 6 procent lager.

"Ramp op korte en lange termijn"

"De Brexit is een ramp op korte en lange termijn", zucht KBC-econoom Koen De Leus. Hij voorspelt dat de beurzen tot 20 procent kunnen terugvallen in de komende dagen, het beurshuis Exane BNP Paribas rekent op een terugval met 15 procent.

Ook elders in de wereld laat de Brexit diepe sporen na, uit angst dat de groei van de wereldeconomie fors zal vertragen. De Japanse Nikkei-index eindigde de dag bijna 8 procent lager. Vooral financiële aandelen en autofabrikanten tuimelen fors lager.