Drama in Frankrijk: ook kind bij 43 doden na frontale botsing tussen bus en vrachtwagen

Het ongeval met een autocar en een vrachtwagen in de Zuid-Franse Gironde heeft 43 mensenlevens gekost. Na de aanrijding in een bocht vlogen de twee voertuigen in brand. In tegenstelling tot eerdere berichten behoort de buschauffeur niet tot de dodelijke slachtoffers maar raakte hij slechts lichtgewond. De truckchauffeur en zijn kind op de passagierstoel overleden wel.

Het ongeval vond om halfacht plaats in het dorp Puisseguin op de departementsweg D17, nabij Libourne in de Gironde. De autobus en de vrachtwagen hebben door de klap meteen vuur gevat. Eerder was sprake van 39 dodelijke slachtoffers, later 42. In de bus zaten 49 passagiers.

AFP

Levend verbrand

Volgens het recentste bilan van prefect Pierre Dartout heeft het ongeval het leven gekost aan 43 personen. Ze werden levend verbrand, zo meldt de regionale krant Sud Ouest. Vier personen zijn zwaargewond: twee liepen schedeltrauma's op, twee anderen liepen zware brandwonden op. Die laatsten werden per helikopter overgebracht naar het universitair ziekenhuis van Bordeaux. Alle slachtoffers zijn Fransen.

Voorlopig staat niet vast dat op de bus enkel bejaarden zaten. De mogelijkheid bestaat dat enkele senioren familieleden, mogelijk ook kinderen, hadden meegenomen.

BELGAIMAGE

Vrachtwagen dwars op weg

Volgens Sud Ouest was het de vrachtwagenchauffeur die de controle over het stuur verloor en op de verkeerde kant van de rijbaan belandde. De buschauffeur heeft alles gedaan om de botsing te vermijden. Toen hij zag dat hij de vrachtwagen niet kon ontwijken, heeft hij de deuren van de bus geopend, waardoor acht passagiers konden ontsnappen. 

"De buschauffeur is lichtgewond. Hij heeft de reflex gehad om de deuren van zijn bus te openen zodat zoveel mogelijk mensen konden ontkomen", verklaarde de burgemeester van Puisseguin, Xavier Stubblet. 

De hulpdiensten verzamelen in Puisseguin.
SudOuest De hulpdiensten verzamelen in Puisseguin.

Gevaarlijke bocht

De bus was pas tien minuten eerder vertrokken in Petit-Palais. De bejaarden waren op weg naar Arzacq, in het departement Béarn. Daar zouden ze het 'Huis van de jambon de Bayonne' bezoeken, waarna een streekgerecht op het menu stond. Het ongeval vond plaats in een bocht. Volgens omwonenden gaat het om een gevaarlijke plek. 

Rouwkapel

De burgemeester van Petit-Palais-et-Cornemps, Patricia Raichin, bevestigt dat de inzittenden van de bus leden waren van een seniorenclub. Raichin verloor zelf drie familieleden in het ongeval. De prefectuur heeft een crisiscel ingericht en een ontvangstplek voor de nabestaanden van de slachtoffers in Petit-Palais, een dorp met slechts 756 inwoners. In Puisseguin krijgen nabestaanden psychologische bijstand, in de feestzaal is een rouwkapel ingericht. 

Zestig brandweermannen kwamen ter plekke, zo meldt France Bleu Gironde.

President Hollande, die momenteel in Griekenland zit, verzekert dat de hele regering is gemobiliseerd. Premier Manuel Valls, binnenlandminister Bernard Cazeneuve staatssecretaris voor Transport Alain Vidalies zijn ter plekke, net als Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux. Tijdens een persconferentie verklaarde president Hollande dat hij permanent in contact staat met premier Valls. "Vanaf vanavond zullen we de nodige beslissingen nemen", stelde Hollande.

Het drama is het dodelijkste verkeersongeval in Frankrijk sinds 1982, toen een ongeval met een autocar op een autosnelweg nabij Dijon het leven kostte aan 53 mensen, onder wie 44 kinderen. Dat ongeval werd veroorzaakt door een vertraging van het verkeer en leidde tot strengere verkeersveiligheidsmaatregelen, zoals een verlaging van de maximumsnelheid voor autocars.

BELGAIMAGE
BELGAIMAGE
AP
BELGAIMAGE
BELGAIMAGE
BELGAIMAGE
BELGAIMAGE

REUTERS