Dow Jones koerst naar nieuw record, rentes stijgen fors na speech Trump

AP
Enthousiasme over de kansen die het aankomende presidentschap van Donald Trump mogelijk biedt voor het Amerikaanse bedrijfsleven, dreef de hoofdindex op Wall Street vandaag op naar een nieuwe recordstand.

Banken en industriefondsen waren in trek, maar de technologiesector stond onder druk De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 1,2 procent in de plus op 18.807,88 punten, de hoogste slotstand ooit. 

Het vorige record werd bereikt op 15 augustus van dit jaar. De bredere S&P 500 steeg 0,2 procent naar 2167,48 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging evenwel 0,8 procent omlaag, tot 5208,80 punten. 

?aar verwachting kunnen vooral banken, farmaceuten en industriële bedrijven de komende vier jaar rekenen op een soepel beleid, met lagere belastingen, minder regels en fikse overheidsinvesteringen. 

De technologiesector daarentegen zou weleens last kunnen krijgen van handelsbarrières die Trump wil opwerpen voor met name China. 

Sterkste stijgers
De banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs waren de sterkste stijgers in de Dow met winsten van 4,6 en 4,3 procent. Farmacieconcern Pfizer won eveneens 4,3 procent, terwijl machinebouwer Caterpillar en de industriereuzen General Electric en United Technologies winsten boekten van 2,5 tot 3,4 procent. 

De sterk op de export gerichte consumentenbedrijven Procter & Gamble en Coca-Cola bungelden onder aan de Dow met verliezen van 3,5 en 3,2 procent. 

Voor de technologieconcerns Apple en Microsoft liepen de verliezen op tot 2,8 en 2,4 procent. Buiten de Dow leverde Google-moeder Alphabet 2,9 procent in. 

Kwartaalcijfers
Beleggers verwerkten ook de kwartaalresultaten van onder meer modebedrijf Ralph Lauren. Die werden beloond met een winst van 4 procent. Winkelconcern Macy's kreeg er 5,6 procent bij, eveneens na meevallende kwartaalcijfers. Branchegenoot Kohl's werd ruim 11 procent meer waard. 

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,1 procent naar 44,34 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper en bracht per vat 45,61 dollar op. De euro was 1,0885 dollar waard, tegen 1,0875 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA

Speech

Beleggers zijn optimistisch dat het fiscale stimulusplan van Donald Trump de economie ten goede zal komen. Trump legde in zijn speech de nadruk op stimuli voor de economie en infrastructuurwerken. "We zullen onze steden herstellen en onze snelwegen, bruggen, tunnels, luchthavens, scholen en ziekenhuizen opnieuw opbouwen", luidde het. "We zullen onze infrastructuur opnieuw opbouwen, wat iets ongeëvenaards zal worden. We zullen miljoenen mensen aan het werk zetten." 

"Ik zal de creatieve talenten van onze mensen inzetten", zei Trump nog. "We zullen een oproep doen aan de besten onder hen om hun ongelooflijke talent in te zetten voor het welzijn van ons allen. Het gaat gebeuren. We hebben een groot economisch plan. We verdubbelen onze groei en hebben de sterkste economie van de wereld. Tegelijk willen we met alle andere naties samenwerken die met ons willen samenwerken. We zullen sterke banden met hen hebben. We verwachte sterke, sterke banden."

Photo News

Rentes

Ook de rentes in de VS en in Europa kenden gisteren en vandaag een forse stijging. De Belgische tienjaarsrente steeg omstreeks 16 uur met 17 basispunten tot 0,63 procent, het hoogste niveau sinds eind april. Ook in Frankrijk en Duitsland zijn er rentestijgingen met minstens 10 basispunten. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert 6 basispunten hoger op 2,1 procent.

"De rentestijgingen zijn verrassend. Na een verkiezingszege van Trump hadden we eerder het omgekeerde verwacht", zegt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. "Maar in zijn speech legde Trump de nadruk op stimuli voor de economie en infrastructuurwerken. Gespeculeerd wordt dat dit behalve hogere groei ook inflatie zal creëren, en dat in een economie die full speed gaat. Daardoor stijgen de rentevoeten, in de VS en in Europa", aldus De Leus.

De rentes staan momenteel evenwel nog altijd bijzonder laag. Dat heeft veel te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en haar obligatie-opkoopprogramma's. "Veel waarnemers verwachten echter dat die manipulatie door de ECB stilaan op zijn einde loopt en er weer teruggegaan wordt naar een normale toestand", zegt financieel analist Pascal Paepen.

Een hogere rente maakt lenen duurder, maar sparen interessanter.

Een hogere rente maakt lenen duurder, maar sparen interessanter.