Doping via DNA: Voor 100 euro kan je je lichaam jarenlang epo laten aanmaken

kos
Gendoping, epo of andere prestatiebevorderende middelen via DNA je lijf binnensmokkelen, is eenvoudig, goedkoop, effectief én niet op te sporen. Reken dus maar dat het gebruikt wordt, maar bewijzen daarvoor zijn er nog niet. Het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA) is volgend jaar klaar met een test die het ep-gen kan opsporen en heeft al een tweede, accuratere, test besteld.

Hoe werkt gendoping?

Het systeem van gendoping is simpel. Stap 1: je bestelt via het internet het epo-gen. Gemiddeld betaal je honderd euro voor een klein flesje. Echt riskant is het niet, er zijn genoeg betrouwbare fabrikanten die de wetenschappelijke en academische markt van het product bedienen. Ook sjoemelaars in veredelde voedingssupplementen bieden het aan, maar die haal je er makkelijk uit. Stap 2: je stopt het gen samen met een bacterie in een soort bouillon en maakt er een kweek van. De cellen vermenigvuldigen zich. Volgens specialisten echt geen moeilijk procedé. Je hebt voor honderd euro een voorraad voor jaren in huis gehaald. Stap 3: je spuit het epo-gen in een spier, bijvoorbeeld je bovenarm. Je biceps neemt de informatie die in het gen zit, in zich op en gaat zich spontaan als nieren gedragen. Je spieren maken lichaamseigen epo aan. Die epo zorgt voor extra rode bloedcellen, waardoor je meer zuurstof in je bloed kan opnemen en dus beter gaat presteren. Je spier produceert nu een aantal weken epo, je hoeft verder niks te doen. De lichaamseigen epo kan niet worden opgespoord, want tot nog toe is er geen enkele test die werkt.

Wat het probleem is met de eerste test die het WADA bestelde en waarom het gebruik van gendoping niet geheel risicoloos is? Lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels