Doorbraak in bestrijding kanker? Vorsers KU Leuven stoppen tumorgroei met synthetische moleculen

Archiefbeeld.
AP Archiefbeeld.
Onderzoekers van het Belgische Switch Laboratorium zijn erin geslaagd om een nieuwe synthetische molecule te creëren die bij proeven in het labo in staat blijkt om samen te klitten met andere eiwitten die essentieel zijn voor kankergroei. Op die manier kunnen ze die desactiveren en tumorgroei stoppen.

De kunstmatige molecule, die de naam "vascine" meekreeg, is gebaseerd op de eigenschappen van amyloïden, eiwitstructuren die bij mensen onder meer zorgen voor de aanmaak van pigment en opslag van hormonen en ook een rol spelen bij cataract, Alzheimer en bloedklonters. Nadat deze kunstmatige amyloïde een cel is binnengedrongen, blijkt ze samen te klitten met VEGFR2, een eiwit dat cruciaal is bij de groei van bepaalde kankertypes. Hierdoor raakt de werking van dit laatste eiwit verstoord en stopt de groei van de tumor.

De onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en KU Leuven werkten onder leiding van de professoren Frederic Rousseau en Joost Schymkowitz. Het Switch Laboratorium hoopt via deze baanbrekende technologie Pept-inTM, waarbij een kunstmatig gefabriceerd eiwit een ander eiwit blokkeert dat essentieel is voor tal van ziektes, een nieuwe generatie biotechnologische moleculen te ontwerpen die ook andere ziektes kunnen bestrijden.

De onderzoekers toonden reeds aan dat de technologie nuttig is tegen antibiotica resistente bacteriën en schimmels. Ook gewassen zouden zo versterkt kunnen worden. Op dit moment is het echter nog niet uitgemaakt of kunstmatige amyloïden ook bij mensen kunnen worden toegepast.