Donald Trump heeft al papierwerk in orde gebracht voor tweede ambtstermijn in 2020

Photo News
Hij heeft het nog niet formeel aangekondigd, maar de pas ingezworen Amerikaanse president Donald Trump heeft wel al het papierwerk in orde gebracht dat een tweede ambtstermijn mogelijk moet maken in 2020. En dat is uitzonderlijk vroeg.

De nodige documenten werden binnengebracht bij de Federal Elections Commission op de dag van zijn eedaflegging. Het laat Trump toe om al vanaf dag één sponsorgeld te verzamelen voor zijn campagne.

"Ik kan me geen enkele kandidaat herinneren die het zo snel deed", aldus Gary Nordlinger van de George Washington University. "Het is een duidelijk signaal. Het geeft hem meteen de kans om het maximale aantal financiële bijdragen te verzamelen tegen 2020."

Obama
Ter vergelijking: Barack Obama kondigde pas in april 2011 aan dat hij voor een tweede ambtstermijn als president zou gaan, amper zeven maanden voor de verkiezingen.

Schrijver Jonatan Zunger waarschuwt in zijn Medium blog post wel voor "omkoperij". "Een aanzienlijk deel van het campagnegeld in de afgelopen verkiezingen kwam binnen via de Trump Organisation in ruil voor het leasen van onder meer gebouwen aan opgeschroefde tarieven. Het zet de deur open om steekpenningen te geven aan de nieuwe president."

Leningen
Zelf wilde het Witte Huis niet reageren op die stelling. Maar Trump heeft altijd volgehouden dat hij zijn campagne in 2015 en 2016 zélf financierde. En hoewel hij er veel meer eigen geld in stak dan zijn tegenkandidaten, kreeg hij ook miljoenen dollars in de vorm van leningen in plaats van donaties. Hij leende kantoren van zichzelf en gebruikte zijn eigen vliegtuig en betaalde dat met sponsorgeld. Dat moest ook want anders zou hij schuldig zijn aan illegale bijdragen van een bedrijf.

Carter
In de afgelopen 64 jaar waren er maar twee presidenten die geen tweede ambtstermijn wonnen: Jimmy Carter en George H.W. Bush.