Doel 3 en Tihange 2 blijven langer dicht

De reactoren zullen pas in 2016 weer beschikbaar zijn, meldt Electrabel.
ANP De reactoren zullen pas in 2016 weer beschikbaar zijn, meldt Electrabel.
Electrabel rekent op een onbeschikbaarheid van de 'scheurtjesreactoren' Doel 3 en Tihange 2 tot 1 januari 2016. Dat meldt de uitbater van de centrales. Eerder was over onbeschikbaarheid tot 1 november gecommuniceerd, maar het is nog niet duidelijk wanneer de de analyse van twee veiligheidsrapporten afgerond zal zijn.

Er moet beslist worden of de twee reactoren die op 25 maart vorig jaar dicht gingen vanwege microscheurtjes die waren vastgesteld in de kuip van de centrales, weer mogen heropgestart worden.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle heeft aan Electrabel gezegd dat de analyse van twee veiligheidsrapporten, ingediend door Electrabel, nog bezig is. "Het Fanc heeft niet gepreciseerd wanneer de analyse afgerond zal zijn", zegt Electrabel.

Topman Gerard Mestrallet van Engie, het moederbedrijf van Electrabel, had vorige week al de onzekerheid over de heropstart van de scheurtjesreactoren gehekeld. Hij liet toen al verstaan dat een heropstart op 1 november onzeker was en dat kost geld. Het Fanc laat zich echter niet onder tijdsdruk zetten bij deze zeer complexe beslissing, reageerde de nucleaire waakhond.

Topman bij Engie Gerard Mestrallet.
REUTERS Topman bij Engie Gerard Mestrallet.

De centrales zijn samen goed voor meer dan 2.000 MW, en dus niet onbelangrijk voor de energiebevoorrading. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) liet echter al verstaan dat ze voorbereid is op een scenario waarin de reactoren niet meer heropgestart worden. Netbeheerder Elia had bij de berekeningen voor de bevoorrading in de winter al rekening gehouden met een onbeschikbaarheid van Doel 3 en Tihange 2.

Verlies van 40 miljoen euro per maand

Engie, het Franse moederbedrijf van elektriciteitsleverancier Electrabel, stelt nu de prognose voor zijn recurrente nettoresultaat voor 2015 naar beneden bij omdat Doel 3 en Tihange 2 nog twee maanden langer onbeschikbaar zullen zijn. Engie verwacht dat het recurrente nettoresultaat voor 2015 zal uitkomen tussen 2,75 en 3,05 miljard euro, uitgaande van gemiddelde weersomstandigheden in Frankrijk. Aanvankelijk werd gerekend op een bedrag tussen 2,85 en 3,15 miljard euro, rekening houdend met een herstart van Doel 3 en Tihange 2 op 1 november. Engie verliest naar eigen zeggen 40 miljoen euro per maand aan de onbeschikbaarheid van de twee Belgische centrales.