Dodentol opgelopen tot veertien: "Dader bomaanslag is jonge twintiger uit Kirgizië"

Aanslag gepleegd door zelfmoordterrorist

De vermoedelijke dader van de aanslag op een metro in de Russische stad Sint-Petersburg is een zelfmoordterrorist uit Kirgizië. Dat hebben de veiligheidsdiensten van het centraal-Aziatische land gezegd. De terrorist zou een explosief verborgen hebben in zijn rugzak. Het aantal dodelijke slachtoffers is inmiddels opgelopen tot veertien.

Volgens woordvoerder Rakat Saoelajmanov gaat het om de Kirgies Akbarjon Djalolov, geboren in 1995. Mogelijk heeft hij de Russische nationaliteit verworven.

Bom
Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat een tweede persoon de bom in het metrostation Plosjtsjad Wosstanija (Plein van de Opstand) gedeponeerd zou hebben, maar volgens persbureau AP gaat het toch om dezelfde persoon. Interfax meldt dat de man van wie eerder beelden werden verspreid naar de politie is gegaan en daar heeft verklaard niets met de aanslag te maken te hebben.

Het tweede springtuig, dat in een brandblusser verstopt zat, werd tijdig door de veiligheidsdiensten ontdekt en onschadelijk gemaakt.

Balans
De aanslag is nog niet opgeëist, maar de procureur meldde eerder op de dag dat het om een terreuraanslag gaat. De voorlopige balans staat op veertien dodelijke slachtoffers en 45 gewonden.

Al snel werd deze man ervan verdacht achter de aanslag te zitten. In de loop van de dag meldde hij zichzelf bij de politie om zijn onschuld te bewijzen.
EPA Al snel werd deze man ervan verdacht achter de aanslag te zitten. In de loop van de dag meldde hij zichzelf bij de politie om zijn onschuld te bewijzen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisterenavond bloemen neergelegd op de plaats van de vermoedelijke aanslag. Hij hield echter geen toespraak, maar legde enkel een boeket rode bloemen bij het station Technologitsjeski institoet, waar de getroffen metro gestopt is na de ontploffing van de bom. Hij betuigde eerder op de dag wel zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Reacties wereldleiders
De Amerikaanse president Donald Trump noemde de mogelijke aanslag een "vreselijke zaak". "Het gebeurt overal ter wereld. Het is absoluut een vreselijke zaak", zei hij aan reporters. Hij bood gisteravond in een telefoongesprek met Vladimir Poetin ook zijn hulp aan bij het opsporen van de daders.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zegt "geschokt en bedroefd te zijn over het nieuws van de aanslagen in Sint-Petersburg. Niets kan zo'n barbaarse daden goedpraten", terwijl secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres verklaarde dat "de verantwoordelijken van deze aangrijpende daad verantwoording moeten afleggen".

AP
AFP
AFP

Het metroverkeer in de Russische grootstad Sint-Petersburg verloopt vandaag weer normaal na de ontploffing van gisteren, zo hebben de bevoegde diensten bekendgemaakt. Alle lijnen en stations van de ondergrondse zijn weer bediend, klinkt het. Niettemin blijven vervangende busdiensten nog tot 10 uur Moskouse tijd actief.