Dodental oorlog Syrië boven de 162.000

REUTERS
Meer dan 162.000 mensen hebben tot nog toe de dood gevonden in de burgeroorlog in Syrië. Duizenden mensen zijn verdwenen nadat ze in handen waren gevallen van troepen van president Bashar al-Assad of rebellen die hem omver proberen te werpen. De cijfers gaan terug tot maart 2011, toen het conflict begon te escaleren na maanden van vreedzaam protest. Inmiddels bereidt de regering Assad de presidentsverkiezingen voor.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat verbonden is aan de Syrische oppositie, hebben minstens 54.000 burgers het leven verloren sinds het conflict drie jaar geleden begon. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich 53.978 burgers en 8.607 kinderen.

Aan de zijde van het regeringsleger, Assad-milities, Hezbollah- en andere buitenlandse sjiitische strijders vielen naar schatting 62.800 doden. Aan de kant van de opstandelingen, waaronder ook radicale islamitische strijdgroepen als het al-Nusra Front, werden 42.700 doden geteld. Duizenden slachtoffers kunnen volgens de organisatie niet eenduidig geïdentificeerd worden.

Volgens het Observatorium doen alle partijen hun best de werkelijke verliezen kleiner voor te stellen dan ze zijn. Een nauwkeurige schatting is daardoor eigenlijk onmogelijk. Het werkelijke dodental ligt vermoedelijk 70.000 hoger op een totaal van circa 230.000.

Verkiezingen
Ondanks alles worden de verkiezingen in Syrië voorbereid door de regering Assad. Die gaan door op 3 juni. Naast Assad komen nog twee, nauwelijks bekende kandidaten op. Door de oorlog kunnen veel Syriërs hun stem in de praktijk niet uitbrengen. Westerse landen bekritiseren de verkiezingen als ondemocratisch.

De roep naar een meer verregaande humanitaire inzet vanwege de Europese Unie wordt steeds groter. Volgens recente schattingen van de Verenigde Naties zijn meer dan 3,5 miljoen Syriërs van humanitaire hulp afgesneden. Humanitaire corridors, die de hulpverlening gemakkelijker moeten maken, worden door de conflictpartijen grotendeels genegeerd.

President Bashar al-Assad
PHOTO_NEWS President Bashar al-Assad