Ga naar de mobiele website
^ Top

Dode en 33 gewonden na treinongeval Wetteren

In het Oost-Vlaamse Wetteren zijn rond twee uur vannacht goederenwagons met chemische producten ontploft. Verscheidene brandweerkorpsen bestreden de vlammen, die over een lengte van 500 meter tekeergingen. Met het bluswater liepen giftige producten de riolering in, waardoor toxische dampen naar boven kwamen en de bevolking op politiebevel ramen en deuren moest gesloten houden. Er is een dode gevallen, terwijl in totaal 33 mensen in het ziekenhuis belandden. Onderzoek moet uitwijzen of de slachtoffers bevangen werden door de giftige dampen. De wagons zijn gecontroleerd uitgebrand, en worden nu afgekoeld. Waarschijnlijk is de hele week geen treinverkeer mogelijk via Wetteren. Zo'n 500 geëvacueerde omwonenden mogen vannacht nog niet naar huis.

De ramp begon vannacht met een treinongeval. Aan de spoorwegtunnel in de Victor Van Sandelaan ontspoorden zes van dertien wagons van een Duitse goederentrein. "Het is bij een wissel verkeerd gelopen, maar waar het fout ging, moet nog worden onderzocht. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat de Nederlandse machinist die de Duitse goederentrein bestuurde, geen schuld treft", aldus gouverneur Briers. Over de oorzaak van het ongeval wil woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel geen uitspraken doen.

Bij het ongeval zijn twee wagons gekanteld en drie in brand gevlogen. Die bevatten acrylnitryl, een kleurloze maar zeer licht ontvlambare en giftige vloeistof die kankerverwekkend is maar enkel bij een chronische blootstelling. De rook van de brand vormt een veel minder groot gevaar voor de gezondheid dan acrylnitril zelf, meldt een medewerker van het Brandweer Informatiecentrum voor Gevaarlijke stoffen (BIG). De brandweer liet de wagons met acrylnitril gecontroleerd uitbranden, de veiligste oplossing volgens Koen Haveneers van het BIG.

Na het ongeval vloog ook een vierde wagon in brand, bevestigt Alain Pardaen, burgemeester van Wetteren. Uit de brandende wagons (nummer één, twee en vijf) kwam cyanide vrij, een kankerverwekkende stof die in het bloed kan worden opgenomen. Er werden meteen cyanokits verzameld voor het geval mensen geïntoxiceerd zouden raken. Twee andere wagons bevatten de stof butadieen. De zeer licht ontvlambare en licht irriterende stof vormt geen gevaar zolang er geen lek is waaruit het vloeibare gas kan ontsnappen en zolang de omgeving voldoende gekoeld wordt, legt Haveneers uit. De wagons met butadieen stonden niet in brand. 

Er zijn ook vijf lege wagons, waarvan de laatste een licht metaal bevat. Die stond niet in brand, en had anders niet met water geblust kunnen worden. Een zwarte rookpluim was van ver zichtbaar. Twee buurtbewoners die in shock waren, werden overgebracht naar het UZ Gent.

De brand van de laatste tank is omstreeks 18 uur gestopt. De tank is wel nog enorm heet en wordt gekoeld door een schuimtapijt. Zodra de tank gekoeld is, wordt overleg gepleegd over een eventuele bijstelling van de veiligheidszones.

BELGA
belga
belga
belga

Giftige dampen
Omwille van het ontploffingsgevaar werd in eerste instantie een perimeter van 500 meter rond het ongeval uitgezet. Bewoners binnen deze perimeter moesten hun huizen verlaten. In een tweede perimeter van een kilometer kregen de mensen de raad om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Uit de eerste metingen bleek dat de rook niet schadelijk was voor de volksgezondheid, maar dat gold niet voor de giftige dampen die uit de riolering naar boven kwamen. Met het bluswater liepen namelijk toxische stoffen de riolen in. Om de dampen te verwijderen, werd het pompstation stilgelegd en de rioleringen gespoeld. Daardoor werden op bepaalde plaatsen bovengronds giftige dampen gemeten, maar het gevaar zou inmiddels geweken zijn. De toxiciteit van het water was in ieder geval hoog. Terwijl de normale waarden schommelen rond 0,5 mat men in Wetteren een waarde van 30.

De bevolking werd aangemaand deuren en ramen gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen in Wetteren centrum, Schellebelle en Serskamp. De politie merkte echter dat heel wat mensen de orders negeerden en zich toch buiten begaven, waardoor op politiebevel iedereen binnen moest blijven en men ramen en deuren gesloten moest houden. Het politiebevel is ook vanavond nog van kracht voor de zone van Wetteren centrum, tussen de Schelde, Koningin Astridlaan, Jan Broeckaertlaan, het begin van Acaciastraat en Smetledesteenweg, tot en met Schellebelle en Serskamp. Kraantjeswater staat niet in verbinding met de riolering, en vormt geen probleem voor de gezondheid, aldus de Oost-Vlaamse persdienst. Preventief wordt wel gevraagd om grondwater/putwater voorlopig niet te gebruiken.

Slachtoffers
Er heerste een tijd verwarring over het aantal slachtoffers, die volgens gouverneur Briers vielen in de tweede perimeter. Hij sprak op een persconferentie om 15.30 uur over 14 gewonden en twee doden, cijfers die door de persdienst van de provincie Oost-Vlaanderen om 17.30 uur werden bijgesteld naar een dode en 17 gewonden. Volgens een latere persconferentie belandden uiteindelijk 33 mensen in het ziekenhuis. Volgens de VRT-nieuwsdienst verkeren drie gewonden in kritieke toestand, maar er zouden ook al slachtoffers het ziekenhuis hebben mogen verlaten. De gewonden werden opgenomen in verschillende ziekenhuizen in Aalst, Zottegem en Gent. Het dodelijke slachtoffer is een 64-jarige man.

Een van de slachtoffers maakt deel uit van een gezin van vijf personen, die allemaal werden overgebracht naar het ziekenhuis. Briers benadrukt dat bij de andere vier leden van het gezin geen toxische waarden zijn gemeten. De gouverneur meent dan ook dat nog geen oorzakelijk verband kan gesteld worden tussen de ramp en het overlijden of de misselijkheid. Mogelijk leidde het spoelen van de riolen voor een opstoot van het gas.

Evacuaties
Er werden nog vijf extra straten in het centrum van Wetteren geëvacueerd. Het gaat om de Scheldedreef, Scheldekaai, Paardenkerkhofstraat, Achttien Augustuslaan (tussen Paardenkerkhofstraat en Wegvoeringstraat) en de Wegvoeringstraat (tussen Markt en Achttien Augustuslaan). Er werden ook giftige dampen gemeten op de Markt in Wetteren, waardoor de bibliotheek en verschillende cafés uit voorzorg werden gesloten. Verder zijn alle buitenactiviteiten in de zone van Wetteren centrum afgelast. Zo werd ook de voetbalwedstrijd tussen RC Wetteren-Kwatrecht en KSK Lovendegem in eerste provinciale afgelast en verplaatst naar morgen 17 uur.

Zo'n 500 omwonenden zijn geëvacueerd, en zij mogen vanavond nog niet naar huis. Er werd aan de inwoners gevraagd zoveel mogelijk onderkomen te zoeken bij familie of vrienden. Inwoners zonder opvang werden overgebracht naar Studio M in Melle, maar daar kunnen ze niet overnachten. Wie geen overnachtingsoplossing heeft, kan zich tot 19.30 uur aanmelden via het infonummer 052 43 24 43 voor opvang in de school Mariagaard in Wetteren. Daar wordt ook een warme maaltijd aangeboden. De politie waakt intussen over de veiligheid van de huizen in de evacuatiezone.

De rusthuizen en het ziekenhuis in de Wegvoeringstraat moesten niet ontruimd worden, want de metingen daar gaven geen toxische stoffen aan. Door het spoelen van de rioleringen zijn volgens Briers de toxische waarden in de riolen nu herleid tot nul. Toch gelden ook morgen nog enkele maatregelen, meldt de persdienst van Oost-Vlaanderen. Zo zal sporthal De Warande de hele dag gesloten zijn. De schoolfeesten van het Sint-Gertrudiscollege en het Sint-Jozefsinstituut worden afgelast, en het Sint-Gertrudiscollege besliste bovendien de eerste communie ook af te gelasten. Het evenement Double You City Classics en de zondagsmarkt in Wetteren gaan ook niet door.

Brandweermannen inspecteren de riolering.
belga Brandweermannen inspecteren de riolering.
belga
epa
belga
epa
AFP
epa
epa
belga
belga
belga
belga

Verkeer in de knoop
De trein was op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven, waardoor het treinverkeer op de spoorlijnen van Denderleeuw naar Gent-Sint-Pieters en van Dendermonde naar Gent-Sint-Pieters is onderbroken. De NMBS zet vervangbussen in tussen Gent-Sint-Pieters en Aalst en tussen Gent-Sint-Pieters en Dendermonde. De treinen tussen De Panne en Brussel-Noord zullen omgeleid worden via de lijn 50A, net als die van Gent-Sint-Pieters naar Brussel-Nationaal-Luchthaven. Omdat het treinverkeer tussen Kortrijk en Mechelen onderbroken is, zullen er pendeltreinen rijden tussen Kortrijk en Gent-Sint-Pieters en tussen Dendermonde en Mechelen.

Ook het autoverkeer ondervindt hinder. De civiele bescherming legde een hogedrukleiding vanaf de Schelde dwars door het centrum van Wetteren tot aan de rampplaats. Daardoor is de gemeente moeilijk bereikbaar. Wie kan, mijdt best de plaats. Door de bluswerkzaamheden kan de as Molenstraat-Scheldedreef niet gekruist worden omdat daar de watertoevoer van de brandweer ligt. Wie in het centrum ten westen van die as moet zijn (de kant van Kwatrecht), rijdt het centrum binnen langs de Kwatrechtsteenweg, Noordlaan en de Gentsesteenweg. Het oostelijk deel van het centrum van Wetteren (de kant van Schellebelle) is zeer beperkt bereikbaar en moet vermeden worden. Vanuit Wichelen wordt het verkeer omgeleid via de Rijksweg en de Paepestraat via Lede en Smetlede (N442).

belga
BELGA
belga
EPA

Informatienummer
Het informatienummer voor de inwoners wijzigt naar 052/43.24.43. Enkel voor dringende noodoproepen kan men terecht bij de hulpdiensten. Burgers kunnen ook op de website van de gemeente terecht.Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug