Dit zijn de verdachten van de aanslag in Zaventem: verstopten twee van hen ontsteker in handschoen?

Dit zijn de verdachten van de aanslagen op Zaventem. De foto werd eerder al door een politiedienst getwitterd terwijl die enkel diende voor intern gebruik. Na contact met gerechtelijke bronnen werd onze redactie bevestigd dat we dit beeld intussen kunnen brengen. De man met de hoed en de witte jas wordt actief opgespoord voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen op de luchthaven in Zaventem. Het federaal parket heeft inmiddels een opsporingsbericht verspreid.

Wie de twee anderen zijn, is onbekend. Allicht geen onbelangrijk detail: twee van de drie terroristen die de aanslagen op Zaventem pleegden, en net die twee die bij de zelfmoordaanslagen om het leven kwamen, droegen bij het binnenwandelen van de luchthaven een handschoen aan de linkerhand. Dat is te zien op camerabeelden terwijl ze met hun - inmiddels voortvluchtige - kompaan een bagagekar vooruitduwen.

"Mogelijk verborgen ze onder die handschoen het ontstekingsmechanisme van hun bommengordel", aldus een bron bij Defensie. "Zo'n mechanisme waarmee je de explosieven kan laten afgaan - een elektronische drukknop - hoeft niet groot te zijn. De draad waarmee het mechanisme verbonden is met de bom, zou in dit geval perfect via de mouw kunnen zijn weggestoken."

De man, met zwart hoedje en witte vest, stond helemaal rechts op de beelden die eerder op de dag werden verspreid, naast twee andere andere mannen. In het opsporingsbericht van de politie wordt ingezoomd op de man.

"De politie en het gerecht willen deze persoon identificeren die te zien is op de foto. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport in Zaventem op 22 maart 2016", klinkt het.

De politie vraagt niet te aarzelen om contact op te nemen met de politie, als u de man herkent. Ook als u andere nuttige informatie over de aanslagen in Zaventem en Brussel hebt, weten de speurders dat graag, zegt de politie. Discretie wordt verzekerd.

Er kan contact worden opgenomen met de politie op het gratis telefoonnummer 0800/30.300 of via het e-mailadres opsporingen@police.belgium.eu.

De politie en het gerecht willen deze persoon identificeren die te zien is op de foto. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport in Zaventem

Federale politie