Dit zeggen de Britse kranten over het 'Brexit'-referendum

kos
De rol van de Britse kranten in het 'Brexit'-referendum kan nauwelijks overschat worden. Zo'n 75 procent van de Britse krantenlezers leest namelijk een uitgesproken eurosceptische krant. Voor vele kranten is het al sinds de jaren tachtig een 'nationale sport' om Brussel af te kraken en zo eurosceptisch mogelijk uit de hoek te komen.

De Britse voorpagina's deze ochtend geven alvast een goed beeld van de standpunten van alle kranten. 'Vote leave today' ('Stem om te vertrekken') bloklettert de Daily Express en ook The Sun laat er geen twijfel over bestaan: 'Independence Day' (Onafhankelijkheidsdag) staat er in koeienletters. Op de achtergrond rijst een stralende zon over het Britse land. De Daily Mail wil de allerlaatste twijfels bij haar lezers nog wegnemen: 'Nailed: 4 big EU-lies', kopt de krant: 'Bewezen: Vier grote EU-leugens'.

Metro UK neemt dan samen met de Times een iets neutraler standpunt in: 'Brittain Decides', 'Brittannië kiest', kopt de eerste, terwijl op de achtergrond de Union Jack, de Britse vlag, te zien is.

'Laatste polls houden de toekomst van Groot-Brittannië op het randje' twijfelt de Times. De Daily Telegraph kopt dan weer boven een foto van de klok van de Big Ben enigzins gewichtig dat 'de tijd gekomen is': 'The time has come'.

Zowel The Guardian als de Daily Mirror sporen hun lezers aan om te stemmen om bij de EU te blijven. 'Laatste wanhopige duw om in Europa te blijven', kopt The Guardian. 'Wie willen we zijn?', vraagt de krant haar lezers ook nog in grote letters en voegt er nog aan toe dat "na de meest bittere politieke campagne sinds mensenheugenis, de natie beslist".

'Don't take a leap into the dark: vote remain today', roept de Daily Mirror haar lezers al iets dramatischer op: 'Neem geen sprong in het duister: stem vandaag om te blijven'. De oproep staat over de foto van een paginavullend zwart gat geschreven.

De Independent houdt het dan weer luchtiger: onder de foto van een ouderwetse stopwatch roept zij op een sportieve manier haar lezers op vandaag te gaan stemmen: 'On your marks. Get set. Vote!': 'Op uw plaatsen. Klaar. Stem!'

Onzin
Door de jaren heen heeft de Britse pers zoveel onzin over de Europese Unie verspreid, dat het Londense bureau van de Europese Commissie zich genoodzaakt zag om een speciale website te openen om verkeerde informatie recht te zetten en misstanden te ontkrachten. De instantie heeft al meer dan 650 maal moeten ingrijpen.

De Britse voorpagina's op de ochtend van het 'Brexit'-referendum.
kos De Britse voorpagina's op de ochtend van het 'Brexit'-referendum.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels