Dit vinden de nabestaanden van de 9/11 slachtoffers van Trumps moslimban

De terreuraanslagen van 11 september 2001 haalde Trump aan als motivatie voor zijn moslimban. Alleen: geen enkele van de aanslagplegers kwam uit een van de zeven door Trump geviseerde landen.
AP De terreuraanslagen van 11 september 2001 haalde Trump aan als motivatie voor zijn moslimban. Alleen: geen enkele van de aanslagplegers kwam uit een van de zeven door Trump geviseerde landen.
Amerikaans president Donald Trump heeft herhaaldelijk de aanslagen van 11 september 2001 aangehaald ter verantwoording van zijn inreisverbod voor vluchtelingen en inwoners van zeven moslimlanden. De terroristen achter 9/11 kwamen echter uit geen enkel van de geviseerde landen. Maar wat vinden de nabestaanden van de aanslagen van Trumps moslimban? Die willen niet dat de nagedachtenis van hun geliefden wordt gebruikt om vluchtelingen schade te berokkenen.

John Sigmund, die zijn zus Johanna in het World Trade Center verloor, stelt het zo: "Dit is totaal onaanvaardbaar, het druist in tegen alles waar we als Amerikanen voor staan".

Aanslagplegers kwamen niet uit geviseerde landen
In zijn omstreden decreet verwijst Trump naar de aanslagen waarbij bijna 3.000 mensen het leven lieten. Maar de nabestaanden wijzen erop dat geen enkele van de jihadistische vliegtuigkapers afkomstig was uit één van de zeven landen waarvoor Trump het tijdelijke inreisverbod afvaardigde.

Dat inreisverbod van 90 dagen geldt voor mensen met paspoorten van Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen. Daarnaast wordt de opvang van vluchtelingen voor 120 dagen bevroren.

Vijftien van de negentien kapers kwamen uit Saoedi-Arabië, twee uit de Verenigde Arabische Emiraten en telkens één uit Egypte en Libanon. Volgens het Witte Huis is het inreisverbod noodzakelijk "om het Amerikaanse volk te beschermen tegen terreuraanslagen die gepleegd worden door buitenlanders die in de VS worden toegelaten".

Volgens de nabestaanden van de 9/11 slachtoffers zaait de moslimban wantrouwen onder Amerikaanse moslims en is de ban schadelijk voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden. De meeste nabestaanden zijn lid van de vereniging 'September 11 Families for Peaceful Tomorrows', die in 2002 werd opgericht en opkwam tegen de oorlog in Irak.

Terry McGovern, wiens moeder omkwam in het World Trade Center: "Ik word misselijk als ik zie hoe president Trump naar 9/11 verwijst in zijn decreet. Hij mag onze geliefden niet gebruiken om vluchtelingen af te wijzen, en al zeker mijn moeder niet".

Nationale veiligheid
Maar niet alle nabestaanden van 9/11 slachtoffers zijn het daar mee eens. Kathleen Ganci, de weduwe van een brandweerman die omkwam bij de aanslagen, verklaarde tegenover The New York Time dat ze inreisbeperkingen ten voordele van de nationale veiligheid steunt. "Er zijn heel veel goeie moslims in de wereld, maar er zijn zo veel mensen die ons dood willen en we moeten die in de gaten houden", zegt ze.